Microsoft: Κόστος πολλών δις από τα πειρατικά

Δισεκατομμύρια σε χρήμα και σε χρόνο κοστίζει η πειρατεία λογισμικού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές σύμφωνα με σχετική έρευνα της Microsoft.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα της Microsoft, η οποία διενεργήθηκε από την IDC, αναφέρει ότι αρκετοί χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών επιλέγουν να εγκαθιστούν στους υπολογιστές τους πειρατικά λογισμικά για εξοικονόμηση χρημάτων, δυστυχώς όμως, οι πιθανότητες προσβολής του υπολογιστή τους με κακόβουλο λογισμικό είναι μία στις τρεις για τους καταναλωτές και τρεις στις δέκα για τις επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν συνολικά 1.5 δις ώρες και $22 δις για την ανίχνευση, επιδιόρθωση και αποκατάσταση των επιπλοκών από κακόβουλο λογισμικό, ενώ στις επιχειρήσεις θα κοστίσει $114 δις.

H μελέτη της IDC με τίτλο «Ο Επικίνδυνος Κόσμος του Πλαστού και Πειρατικού Λογισμικού», κυκλοφόρησε στα πλαίσια της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Microsoft “Play it Safe Campaign”, που έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τους κινδύνους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την πειρατεία λογισμικού. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης: 45% των περιπτώσεων πλαστού λογισμικού οδήγησαν στην πιο αργή λειτουργία του Η/Υ, 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η κύρια τους ανησυχία είναι η απώλεια των δεδομένων τους, ενώ 29% ανέφεραν ότι ανησυχούν κυρίως για την υποκλοπή των προσωπικών τους δεδομένων.

Η μελέτη της IDC διερεύνησε επίσης τον εντυπωσιακό υψηλό βαθμό εγκατάστασης λογισμικού από χρήστες πάνω σε εταιρικούς Η/Υ, αποκαλύπτοντας ακόμη μια μέθοδο εισαγωγής μη εξουσιοδοτημένων λογισμικών στο περιβάλλον εργασίας. Παρόλο που ποσοστό 38% των Διευθυντών Πληροφορικής γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτό, 57% των εργαζομένων παραδέχονται ότι εγκαθιστούν προσωπικό λογισμικό στους υπολογιστές της δουλειάς τους. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μόνο 30% του λογισμικού το οποίο είχαν εγκαταστήσει σε εταιρικούς υπολογιστές δεν προκάλεσε κάποια προβλήματα. Τέλος, 65% των Διευθυντών Πληροφορικής συμφωνούν ότι η εγκατάσταση λογισμικού από τους υπαλλήλους αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας ενός οργανισμού.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Αντι-Πειρατείας της Microsoft Κύπρου, Ήβη Δημητρίου είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να εγκαθιστούν πειρατικό λογισμικό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρούς τεχνικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους ασφαλείας. "Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επιλέγουν την πειρατεία για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά στην πραγματικότητα η εγκατάσταση αυθεντικού λογισμικού από την αρχή είναι η πιο αποτελεσματική λύση, αφού τα μετέπειτα κόστη ενδέχεται να ξεπεράσουν κατά πολύ την αρχική τιμή αγοράς αδειών χρήσης λογισμικού", εξήγησε.

Στην Κύπρο, όπου το ποσοστό πειρατείας είναι 48%, πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκστρατείες από τη Microsoft Κύπρου για την ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού, όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας τα οφέλη της χρήσης νόμιμου λογισμικού καθώς και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Στα πλαίσια των ενεργειών αυτών, η Microsoft Κύπρου ενθαρρύνει τις εταιρείες να εφαρμόσουν σωστές διαδικασίες Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management - SAM). Το SAM μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το κόστος και το επιχειρηματικό ρίσκο και να βελτιστοποιήσει την υφιστάμενη επένδυση. Επίσης, μέσω ερευνών “Μυστικού Πελάτη” (Mystery Shopper) που διεξάγονται σε μεταπωλητές ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού παγκυπρίως, εντοπίζονται οι εταιρείες που προωθούν πειρατικά λογισμικά και προστατεύονται αυτές που ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν θα εξαπατηθούν.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής γενικός σύμβουλος του Κέντρου Εγκλημάτων Κυβερνοχώρου της Microsoft, David Finn υπογράμμισε πως κάποια από τα κακόβουλα λογισμικά καταγράφουν κάθε κίνηση του χρήστη πάνω στο πληκτρολόγιο, υποβοηθώντας τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποσπούν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες. "Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι  χρήστες κατά την αγορά ενός  υπολογιστή είναι με το να απαιτούν αυθεντικό λογισμικό", είπε.

Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.microsoft.com/security για να μάθουν περισσότερα για το κακόβουλο λογισμικό και να διασφαλίσουν ότι ο υπολογιστής τους δεν έχει προσβληθεί από αυτό. Εάν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό, η ιστοσελίδα προσφέρει συγκεκριμένα εργαλεία για την αντιμετώπιση του. Χρήστες που αγοράζουν καινούριο υπολογιστή θα πρέπει να καταφεύγουν σε αξιόπιστους μεταπωλητές και ιστοσελίδες για να διασφαλίζουν ότι θα λάβουν το αυθεντικό λογισμικό.
 

Δειτε Επισης

Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Υποψήφια για τα Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Ε.Ε. η European Leadership Academy της HUAWEI
AWS και SAP δημιουργούν το Cloud ERP της επόμενης γενιάς με τη χρήση Generative AI
Apple: Σημαντική συνεργασία με την OpenAI-Το ChatGPT ενσωματώνεται σε συσκευές και εφαρμογές της
Η αμοιβαία σχέση ψηφιακού μετασχηματισμού και βιωσιμότητας-Οι λύσεις που προσφέρει η SoftOne
Νικόδημος Δαμιανού: Κάνει πρωταθλητισμό στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας η Κύπρος
ΙδΕΚ: Chatbot για ενίσχυση της εμπειρίας εξυπηρέτησης συνεργατών
Η Plum επεκτείνει τις επενδυτικές επιλογές στην Κύπρο προσφέροντας ETFs
Η Κύπρος το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα startups-Στις 50 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως
Θεόδωρος Λουκαΐδης: Καθιερώνουμε την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας