Ποιοι πιστεύουν ακόμα στο ευρώ;
13:36 - 23 Μαρτίου 2013
Οι χώρες της περιφέρειας εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ευρώπη και στο νόμισμα της, παρά την οξεία κρίση στην Κύπρο, διαπίστωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν στη Σααρισέλκα της Λαπωνίας, στη Φινλανδία, σε μια μίνι σύνοδο κορυφής η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της φινλανδικής κυβέρνησης.
"Δεν θα απαρνηθούμε τα σχέδιά μας να ενταχθούμε στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2014", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θέλησε επίσης να σχετικοποιήσει την κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια της δεκαετίας οι κρίσεις έπληξαν πρώτα τη Γερμανία, μετά την ανατολική Ευρώπη και σήμερα τη νότια Ευρώπη.
"Υπάρχουν κρίσεις και προβλήματα, αλλά υπάρχουν και λύσεις", δήλωσε.
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας που από τη δεκαετία του 1990 έχει βάλει στόχο να ενταχθεί στις τάξεις της ΕΕ και πρόκειται να το επιτύχει φέτος, βλέπει την ένταξη μέσα στο πλαίσιο της ιστορίας της χώρας.
"Πληρώσαμε ένα πολύ μεγάλο τίμημα για να ενταχθούμε στην ΕΕ και να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος, είχαμε ένα πόλεμο", δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Η Ιρλανδία, μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα ήταν και εξακολουθεί να είναι κάτι καλό για την οικονομία της χώρας.
"Η νομισματική ένωση μας μετέτρεψε σ ένα ελκυστικό προορισμό για τους άμεσους ξένους επενδυτές και οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν περισσότερο απ όσο φανταζόταν οποιοσδήποτε", δήλωσε η Ιρλανδέζα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουσίντα Κρέιτον.
Ο Αλί Μπαμπατσάν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας η οποία ελπίζει να προωθήσει το σχέδιό της για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του πως η ένταξη της χώρας του θα ήταν ένα θετικό στοιχείο για την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο. "Η ένταξη της Τουρκίας θα έφερνε δυναμισμό και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ", διευκρίνισε.
Η μίνι σύνοδος, η οποία οργανώθηκε από τον Φινλανδό Πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, διεξάγεται στη Σααρισέλκα, στη Λαπωνία της Φινλανδίας, και έχει στόχο να εξετάσει τα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, υπήρξαν μερικές ακυρώσεις συμμετοχής της τελευταίας στιγμής. Μεταξύ των απόντων είναι ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.