Powered by

Δημοσιονομική χαλάρωση για την Πορτογαλία

Μία ακόμη ελάφρυνση για χάρη της Πορτογαλίας έκανε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί το πέρας της Συνόδου, ενώ η Τρόικα παραμένει αυστηρή σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, εντούτοις παραχωρεί ένα ακόμη χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής. Με άλλα λόγια, η απαίτηση όπως μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στο 3% μετατίθεται στο 2015 από το 2014 που βρισκόταν και το 2013 που είχε αρχικώς δεσμευτεί η χώρα.

«Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε την κατανόησή μας προς την Πορτογαλία η οποία μεν με την εφαρμογή του προγράμματος πλην όμως εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν την επίτευξη των τεθέντων στόχων». Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την ανεργία και δη για την ανεργία ανάμεσα στους νέους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών συνταγών δημοσιονομικής εξυγίανσης φέρνοντας ως παράδειγμα Ιρλανδία και Λετονία όπου η ανάπτυξη επανέρχεται και η ανεργία αν και ψηλή δείχνει σημάδια αντίστασης, ίσως και μείωσης.

Υπενθύμισε ότι η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση στην ιστορία της λόγω μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται και με τον υπερδανεισμό δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα και τις εσωτερικές ανισορροπίες διαφόρων χωρών αλλά και την ανεύθυνη συμπεριφορά του χρηματοικονομικού τομέα.

Υποστήριξε πάντως ότι από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των αρχηγών κρατών της ευρωομάδας διαφάνηκε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς το ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Κάτι άλλωστε που αντικατοπτρίζεται και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
 

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα