Powered by

Σε κλοιό ύφεσης η Ιταλία

 Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,9% σε πραγματικούς όρους στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών του 2012, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 2,8% σε ετήσια βάση, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Istat. Τα τριμηνιαία στοιχεία ήταν αντίστοιχα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων και των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ η Istat αναθεώρησε πτωτικά τα ετήσια στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του 2,7%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού και αρκετές αυξήσεις φόρων έχουν προκαλέσει τη συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για διατήρηση της ύφεσης για άλλα δύο τρίμηνα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα εμφάνισαν ότι η εγχώρια κατανάλωση υποχώρησε 0,5% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε πτώση κατά 0,7% και η δημόσια κατανάλωση σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο. Οι αγορές διαρκών αγαθών υποχώρησαν 11,1% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, ανακοίνωσε η Istat.

Οι fixed επενδύσεις υποχώρησαν 1,2% στη διάρκεια του τριμήνου και 7,6% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Istat, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Την Παρασκευή η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε ΒΒΒ+ από Α-, διατηρώντας το outlook αρνητικό, ενώ προειδοποίησε πως οι τάσεις στο δ΄ τρίμηνο αύξησαν το ρίσκο η ιταλική ύφεση, που περγράφεται ως «μία από τις βαθύτερες στην Ευρώπη», θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Η Fitch δήλωσε ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,8% το 2013 και ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα