Powered by

Γιατί ο Dell πήρε την Dell

Η πρόταση των 24.4 δις. δολαρίων του Michael Dell να κάνει την εταιρία του ιδιωτική αποτελεί μία τολμηρή προσφορά αφού είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει μέρος της αμέτρητης του περιουσίας για να σώσει την προσωπική του εταιρία κατασκευής υπολογιστών, την οποία ίδρυσε πριν τρεις δεκαετίες στον κοιτώνα του στο κολλέγιο.
Εάν εγκριθεί από τους μετόχους, η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την μεγαλύτερη εξαγορά από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και την μεγαλύτερη τεχνολογική εξαγορά μέχρι σήμερα.  Και παρόλο που έχει τις Μicrosoft και Silver Lake με το μέρος του, ο κύριος Dell αντιμετωπίζει τώρα το περίπλοκο έργο του να προσπαθήσει να κάνει την Dell σχετική ξανά απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το mobile computing.

O κ. Dell ανέφερε την περασμένη Δευτέρα πως με το να κάνει την εταιρία του ιδιωτική θα καταφέρει έτσι να δώσει «τον χρόνο, την επένδυση και την υπομονή» που χρειάζονται για να εκτελεστεί η ανάκαμψή της.

Κανένα μέλος της ομάδας του κ. Dell δεν έδωσε πληροφορίες για την στρατηγική ή συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα ωφελούσε την εταιρία η κίνηση να γίνει ιδιωτική.
Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του κ. Dell στο να χρηματοδοτήσει την συναλλαγή – σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με την συμφωνία, θα προσφέρει περίπου $4.5 δις σε μετοχές και μετρητά- τα οικονομικά στελέχη ανέφεραν πως αμφιβάλλουν για το αν η προσφορά προανήγγειλε ακόμα ένα γύρο μεγάλων εξαγορών.
Οι ανταγωνιστές δεν έχασαν επίσης χρόνο να αποθαρρύνουν την συμφωνία. «Η Dell έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά της,» είπε η Ηewlett-Packard σε μία ασυνήθιστη δήλωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. «Η εταιρία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και μετάβασης που δεν θα είναι καλή για τους πελάτες της.»

Η χθεσινή τιμή της μετοχής ($13.42) αποτελεί περίπου 25% premium απέναντι στην τιμή που είχε η μετοχή πριν τα νέα για την συμφωνία διαρρεύσουν τον περασμένο μήνα. Παρόλα αυτά, η τιμή αυτή είναι πολύ πιο κάτω από το $18.36 (ρεκόρ 52 εβδομάδων) που είχε στις αρχές του 2000 και η οποία αποτελούσε το 76%

Κάτω από τους όρους της συμφωνίας που αποκαλύφθηκε χθες, ο κ. Dell θα συνεισφέρει μερίδιο μετοχών των οποίων η αξία ανέρχεται στα $3.8 δις έναντι στη εξαγορά.

Η εταιρία επενδύσεων του κ. Dell, η MSD Capital, θα προσφέρει $700 εκατ. σε μετοχικό κεφάλαιο, αναφορικά με άτομα ενημερωμένα με την κατάσταση. Η Silver Lake θα προσθέσει περίπου $1 δις σε μετοχικό κεφάλαιο, όπως ανέφεραν τα ίδια άτομα.
Η Μιcrosoft προσφέρει $2 δις σε subordinated debt. Κάποιο υπάρχων χρέος μετακινήθηκε και τέσσερις τράπεζες οργάνωσαν ακόμη $15 δις σε νέο χρέος. Παρόλο που υπάρχει μια «go-shop” περίοδος 45 ημερών για άλλους να δώσουν ανταγωνιστικές προσφορές, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστούν άλλοι πλειοδότες εάν λάβουμε υπόψη τον κρίσιμο ρόλο του κ. Dell. H δραστηριότητα εξαγοράς έχει μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, με τον μεγαλύτερο περιορισμό την δυσκολία στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στελέχη σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες μετοχικού κεφαλαίου ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά αποτίμησε δίκαια την Dell. Ανέφεραν πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε η Silver Lake ήταν να βρει μια «στρατηγική εξόδου» για να επωφεληθεί από την επένδυσή της. «Η μόνη έξοδος είναι η δημόσια αγορά», είπε ο επικεφαλής της κεφαλαιαγοράς σε κάποιο αντίπαλο της Silver Lake. “Αλλά ακόμη και αν μπορέσετε να πάρετε $25 δις σε αξία επιχειρήσεων για την Dell, θα πάρει χρόνια να βγείτε.»
 

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους