Powered by

Etihad Airways: Αύξηση 200% του καθαρού κέρδους το 2012

Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 42 εκατ. δολ. για το 2012, σημειώνοντας 200% αύξηση σε σχέση με το 2011 (14 εκατ. δολ.) κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τα έσοδα, τους επιβάτες και τον έλεγχο κόστους.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% φτάνοντας τα 4,8 δισ. δολ. (2011: 4,1 δισ. δολ.) και ο συνολικός αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 23% στους 10,3 εκατ. (2011: 8,4 εκατ.). Οι αριθμοί αυτοί ενισχύθηκαν σημαντικά από τις συνεργασίες επένδυσης κεφαλαίου και κοινού κωδικού της Etihad Airways, που απέφεραν έσοδα περισσότερα των 600 εκατ. δολ.


Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 24% στα $170 εκατ. (2011: $137 εκατ.) με τα κέρδη προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβεσης και ενοικιάσεων (EBITDAR) να φτάνουν τα $753 εκατ. ($648 εκατ.), περιθώριο κέρδους 16% των συνολικών εσόδων.


Παρά την παγκόσμια αύξηση στις τιμές πετρελαίου το 2012, η Etihad Airways ελαχιστοποίησε το «αποτύπωμά» της μέσω της αυστηρής πολιτικής  αντιστάθμισης καυσίμων. Το 2012, όπως και το 2011, η αεροπορική εταιρεία αντιστάθμισε το 80% του κόστους καυσίμων.


Κατά τη διάρκεια του 2012, η Etihad Airways:
• Επωφελήθηκε από τον πρώτο χρόνο της στρατηγικής συνεργασίας με την airberlin, στην οποία η Etihad Airways απέκτησε μερίδιο το Δεκέμβριο του 2011.
• Απέκτησε 40% μερίδιο στην Air Seychelles τον Ιανουάριο 2012 και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για τη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείες. Οι δύο αεροπορικές έχουν ενσωματώσει: Δρομολόγια στα δίκτυά τους, προγράμματα τακτικών επιβατών, προγράμματα εκπαίδευσης και συντήρησης. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται πως η Air Seychelles θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
• Ανακοίνωσε πτήσεις σε έξι νέους προορισμούς- Τρίπολη, Σαγκάη, Ναϊρόμπι, Λάγκος, Αχμανταμπάντ και Μπάσρα. Ανακοίνωσε επίσης, νέες πτήσεις το 2013 στην Ουάσινγκτον, στο Άμστερνταμ, στο Σάο Πάολο και στην πόλη του Χο Τσι Μιν.
• Τον Ιανουάριο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα στον Κόλπο, ως μέρος της δέσμευσης της αεροπορικής για βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
• Συνέχισε το ρόλο της ως ιδρυτικό μέλος και επενδυτής του Ινστιτούτου Masdar – Κοινοπραξία για την Έρευνα Βιώσιμης Βιοενέργειας που μαζί με τα άλλα ιδρυτικά μέλη, Boeing και UOP, ερευνά την πιθανότητα για εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών στην περιοχή.
• Ξεκίνησε την υλοποίηση της προηγμένης πλατφόρμας SabreSonic, για την προετοιμασία της παρουσίασής της το Φεβρουάριο του 2013. Η δεκαετής συμφωνία ύψους 1 δισ. δολ. με την Sabre Airline Solutions θα συμβάλλει, ώστε η Etihad Airways να αξιοποιήσει την ολοκληρωμένη και με τεχνολογία αιχμής πλατφόρμα για σκοπούς κρατήσεων εισιτηρίων, απογραφής, μάρκετινγκ, σχεδιασμού, ηλεκτρονικού εμπορίου, διανομής και λειτουργίες ελέγχου αναχωρήσεων.
• Αυξημένη συχνότητα και χωρητικότητα έξι πτήσεων για Ντίσελντορφ, Μπανγκόκ, Κουβέιτ, Νταμάμ, Κωνσταντινούπολη και Κάιρο.
• Συνέχισε τη διαρκή ανάπτυξη των σχέσεων κοινού κωδικού, μέχρι στιγμής η Etihad Airways έχει 41 αεροπορικές συνεργασίες κοινού κωδικού, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας, σημαντικής, στρατηγικής σχέσης με την Air France-KLM που υπογράφθηκε τον Οκτώβριο.
• Επένδυση στην Aer Lingus και κατά συνέπεια υπογραφή συμφωνιών για διευρυμένες εμπορικές και ενέργειες κοινού κωδικού.
• Επένδυση κεφαλαίου στην Virgin Australia, το τελευταίο βήμα σε μία ιδιαιτέρως πετυχημένη, πολυεπίπεδη συνεργασία που περιλαμβάνει κοινό κωδικό, κοινές πρωτοβουλίες μάρκετινγκ και αμοιβαίες, άμεσες ανταμοιβές στα προγράμματα τακτικών επιβατών.
• Παρουσίασε το νέο υψηλής ταχύτητας, broadband διαδίκτυο και την υπηρεσία σύνδεσης κινητού τηλεφώνου “Etihad Wi-Fly”, από τη Panasonic Avionics Global Communications Suite. Πρόκειται για την πρώτη τεχνολογική ενέργεια που υλοποιήθηκε στην πτήση Α330-200 από τις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο και απορρέει από το δεκαετές συμβόλαιο ύψους 1 δισ. δολ. με την Panasonic.
• Απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα της airberlin για επιβράβευση τακτικών επιβατών. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης επιβραβεύσεων που συστάθηκε από την Etihad Airways με στόχο την ταχέως αναπτυσσόμενη και ιδιαιτέρως επικερδή αγορά διαχείρισης.  
• Κέρδισε το βραβείο της Κορυφαίας Αεροπορικής Εταιρείας του Κόσμου στα έγκυρα World Travel Awards για τέταρτη συνεχή χρονιά.
• Εγκαινίασε το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στο Μάντσεστερ. Στο τηλεφωνικό κέντρο απασχολούνται περισσότεροι από 190 υπάλληλοι και μέχρι στιγμής έχουν απαντηθεί περισσότερες από 500.000 κλήσεις, σε 18 αγορές και σε 9 γλώσσες, από την ημερομηνία που εγκαινιάστηκε, προσφέροντας περισσότερα από 20 εκατ. δολ. έσοδα.


Ως μέσο έκφρασης της έντονης αφοσίωσης των πελατών, το πρόγραμμα τακτικών επιβατών, Etihad Guest, ξεπέρασε τα 1,8 εκατ. μέλη κατά τη διάρκεια του 2012. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε από την εισαγωγή του PointsPay, ενός συστήματος που επιτρέπει στα μέλη του Etihad Guest να εξαργυρώνουν πόντους σε μετρητά για την αγορά προϊόντων διαθέσιμων σε 30 εμπορικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο.


Ο σχεδιασμός ανανέωσης του στόλου της Etihad Airways για το 2013 περιλαμβάνει 14 αεροσκάφη, εκ των οποίων 11 επιβατικά και 3 εμπορευματικά. Υπό παραγγελία είναι εννέα ευρύχωρα αεροσκάφη (6 Boeing 777-300ER επιβατικά, δύο Boeing 777 εμπορευματικά και ένα Airbus 330 εμπορευματικό).
 

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους