Powered by

FT: Oι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν αλλαγές στους όρους

Σε πυρετώδεις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να χαλαρώσουν τους όρους που έχουν επιβληθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αναφέρεται δημοσίευμα στη Βρετανία.
Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας προβλέπεται ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μια ένεση κεφαλαίου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα πρόσθετο ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων να πρέπει να προέρχεται από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολη η προσέλκυση ιδιωτών, καθώς τόσο η προθεσμία του Απριλίου όσο και η εκτίμηση της αξίας των τραπεζών θεωρούνται μη-ρεαλιστικές από κάποιους αναλυτές. Σημειώνεται επίσης ότι οι τέσσερις τράπεζες κατέχουν χρέος της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προκύψει από υποτίμηση εγγυήσεων δανείων, γεγονός που αποτελεί ένα πρόσθετο αντικίνητρο για επενδυτές.

Σε σχόλιό του προς την εφημερίδα, ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank επισημαίνει ότι οι νέοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις χθεσινές ζημιές. «Αν θέλεις να προσελκύσεις ιδιωτικό κεφάλαιο, πρέπει να επανεξετάσεις τους όρους», προσθέτει.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι οι τραπεζίτες ενίστανται διότι θεωρούν πως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίζουν την αξία των τραπεζών με βάση υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με την πρακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, ιδίως στην περίπτωση της Eurobank της οποίας η διαδικασία συγχώνευσης θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον το καλοκαίρι, η προθεσμία του Απριλίου θεωρείται αδύνατο να τηρηθεί, όπως επίσης η διορία για έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σημειώνει ότι σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές καμία «σοβαρή» εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και μόνο «μια χούφτα» hedge funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες.

Όπως τονίζουν οι Financial Times, αν δεν εμφανιστούν επενδυτές οι τράπεζες κινδυνεύουν με πλήρη κρατικοποίηση, περνώντας υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από το Λονδίνο όπου βρισκόταν για συναντήσεις με επενδυτικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος είχε χαρακτηρίσει «απαιτητική» τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες και πως η όλη φιλοσοφία του συστήματος είναι να μην κρατικοποιηθεί ο τομέας.

Δειτε Επισης

Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών
Συμφωνία πέντε αστέρων Invel-Prodea-Accor με…άρωμα Ιταλίας
Στα 880 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Από πότε ισχύει η αύξηση
Το ελληνικό νησί στις Κυκλάδες που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας–Παγκόσμια προβολή από ξένα ΜΜΕ
Πράσινο φως σε Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης
«Κλειδώνει» στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Ανακοινώνεται σήμερα
Τα ξενοδοχεία κρατούν τα «σκήπτρα» στις επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα