Powered by

Μέρβιν Κινγκ: Η νομισματική χαλάρωση δεν είναι πανάκεια

Η νομισματική χαλάρωση δεν είναι πανάκεια προειδοποίησε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ) Μέρβιν Κινγκ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες για ένα παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, την ώρα που η Ιαπωνία δέχεται επικρίσεις για την πρόσφατη υποτίμηση του γιεν.

"Το να βασίζεσαι σε γενικευμένα νομισματικά κίνητρα από μόνο του δεν είναι πανάκεια", δήλωσε ο Κινγκ σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Τραπεζών στο Τόκιο και πρόσθεσε: "Καθώς περνά ο χρόνος ολοένα και μεγαλύτερα δόσεις κινήτρων απαιτούνται".

Τα σχόλια του Άγγλου κορυφαίου Τραπεζίτη έγιναν καθώς τόσο η ΤτΑ όσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Fed αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εμπλακεί σε τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη.

Όπως είπε, ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εντούτοις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια δημόσια χρέη και να επιλύσει διαρθρωτικά ζητήματα στην οικονομία, όπως τη γήρανση του πληθυσμού, που ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά σε όλο τον κόσμο. Τα σχόλια του Κινγκ έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίας της ΤτΑ κατά την οποία ο ίδιος επιχειρηματολόγησε ανεπιτυχώς υπέρ της αύξησης της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρίτη χρονιά ύφεσης τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΤτΑ τυπώνει χρήμα αγοράζοντας κυβερνητικά ή ιδιωτικά ομόλογα με στόχο την ενίσχυση του δανεισμού και της οικονομίας γενικότερα.

Πάντως, ο Κινγκ απέρριψε τις ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, την ώρα που το Τόκιο δέχεται σφοδρή κριτική ότι χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να σπρώξει την υποτίμηση του γιεν, προκειμένου να αποκτήσει ένα εμπορικό προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών.

"Η νομισματική πολιτική μπορεί κάπως να σπρώξει προς τα κάτω την συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι που καθιστά τη ζωή πιο δύσκολη για άλλες χώρες, αλλά αυξάνει το συνολικό κόστος στο εσωτερικό, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για εισαγωγές από τις αναδυόμενες οικονομίες", είπε.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα