Powered by

Φρένο στην ανάπτυξη της Κίνας

Την μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων μηνών κατέγραψε το Φεβρουάριο ο τομέας της μεταποίησης στην Κίνα, σύμφωνα με τον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό HSBC, κάτι που καταδεικνύει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να ανακάμπτει αλλά με αργούς ρυθμούς.


Ο εποχικά διορθωμένος προκαταρτικός δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSBC διαμορφώθηκε στο 50,4 τον Φεβρουάριο, από το τελικό 52,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο ο τομέας κατέγραψε ανάπτυξη, ύστερα από 12 μήνες συρρίκνωσης. Υποχώρηση του δείκτη κάτω από το 50 σημαίνει ότι ο τομέας συρρικνώνεται.

"Η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο για μια σταδιακή ανάκαμψη", αναφέρει σε δήλωση ο οικονομολόγος της HSBC, με βάση το Χονγκ Κονγκ, Qu Hongbin, υποβαθμίζοντας την πτώση του PMI.

Οι κινεζικές τράπεζες υπερδιπλασίασαν τον δανεισμό τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, χορηγώντας νέα δάνεια αξίας 1,07 τρισεκατομμυρίων γιουάν ($ 171,7 δισεκατομμυρίων), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,8% πέρσι, παρουσιάζοντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στα τελευταία 13 χρόνια.

Οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής μείωσαν δύο φορά τα επιτόκια το 2012 και έχουν περιορίσει τρεις φορές από τον Δεκέμβριο του 2011 τα ρευστά διαθέσιμα που θα πρέπει να διατηρούν στα αποθεματικά τους οι τράπεζες για να ενθαρρύνουν τη χορήγηση δανείων και ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο