Powered by

Που καταλήγει ο χρυσός του πλανήτη

Η Ρωσία και το Καζακστάν συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού τον Ιανουάριο, ενώ το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε αγορές για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 16 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν αγόρασε 32.000 ουγγιές από την αγορά τον περασμένο μήνα. Η τελευταία φορά που το Αζερμπαϊτζάν δραστηριοποιήθηκε στην αγορά χρυσού ήταν το Ιούνιο του 1999 όταν άδειασε τα αποθέματά του με την πώληση 4.000 ουγγιών. Η τελευταία αγορά ήταν το Δεκέμβριο του 1996.

Η Ρωσία, η οποία είναι τακτικός αγοραστής τα τελευταία χρόνια, αύξησε τα αποθέματά της κατά 391.000 ουγγιές. Τα αποθέματά της πλέον ανέρχονται σε 31,2 εκατ. ουγγιές.

Σε αγορές προχώρησε επίσης και το Καζακστάν αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 47.000 ουγγιές στα 3,75 εκατ. Και για τις δύο χώρες, ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας αγορών από τη διεθνή αγορά χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους τα τελευταία χρόνια αντιδρώντας στην κρίση χρέους που επηρεάζει παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα όπως το δολάριο των ΗΠΑ και το ευρώ.

Αυτό έχει βοηθήσει στην άνοδο της τιμής του μετάλλου απορροφώντας την προσφορά και την βελτίωση του κλίματος στην αγορά, αναφέρουν αναλυτές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Λευκορωσία αγόρασε επίσης για τέταρτο διαδοχικό μήνα χρυσό αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 16.000 ουγγιές στα 1,39 εκατ.

Εν των μεταξύ τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 332.000 ουγγιές κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, η τράπεζα έχει ξεκινήσει να δέχεται χρυσό ως εγγύηση από τις εμπορικές τράπεζες, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές είναι ο κύριος λόγος για τις πρόσφατες αυξήσεις παρά οι αγορές από την αγορά.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το Μεξικό αγόρασε 4.000 ουγγιές ανεβάζοντας τα αποθέματά του στα 4 εκατ. ουγγιές. Ο Καναδάς πούλησε 1.000 ουγγιές ενώ η Ελλάδα και το Κιργιστάν αγόρασαν από 1.000 ουγγιές.
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ