Οριακή συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας
11:16 - 22 Φεβρουαρίου 2013
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τέλος του προηγουμένου έτους εξαιτίας της υποχώρησης των σταθερών επενδύσεων και της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η εξασθένιση αυτή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο και επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,6% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη flash εκτίμηση. Τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό και λαμβάνουν υπόψη εποχιακές και ημερολογιακές επιδράσεις.
«Θεωρούμε ότι αυτή η κυκλική εξασθένιση θα είναι μικρής διάρκειας και προβλέπουμε επιτάχυνση στις αρχές του έτους, στο ίδιο πλαίσιο με την ανάκαμψη των παραγγελιών και με βάση τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Dirk Schumacher. Ο ίδιος προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% στο α΄ τρίμηνο.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Γερμανίας βελτιώθηκε επίσης κατακόρυφα το περασμένο έτος, καθώς η γενική κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει την κεντρική κυβέρνηση καθώς επίσης και τα ομόσπονδα κρατίδια και τις τοπικές κυβερνήσεις, εμφάνισε πλεόνασμα προϋπολογισμού για πρώτη φορά από το 2007.
Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ήταν στο 0,2% του ΑΕΠ το 2012, μετά από έλλειμμα 0,8% το 2011. Ο καθαρός δανεισμός της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι, που είναι περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε προβλέψει αρχικά η Destatis.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης της Γερμανίας βασίζεται στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, που είχαν οδηγήσει σε πτώση το ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό υποχώρησαν 2% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, περιορίζοντας κατά 0,1% το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ήταν χαμηλότερα 9,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού υποχώρησαν σε όλα τα τρίμηνα του 2012.
Οι καθαρές εξαγωγές επηρέασαν επίσης αρνητικά τη δραστηριότητα δ΄ τριμήνου, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 2% σε σχέση με το γί τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερα 0,6%. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές «έκοψαν» 0,8% από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο τρίμηνο.
Στα θετικά, η ιδιωτική κατανάλωση και η κρατική κατανάλωση αυξήθηκαν ελαφρώς στο δ΄ τρίμηνο, κατά 0,1% και 0,4% αντιστοίχως από το γ΄ τρίμηνο. Η στατιστική υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου στις 15 Μαΐου.
ΠΗΓΗ: capital.gr