Ελλάδα: Ιστορικά χαμηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μειώθηκε το 2012 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, προσθέτοντας στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται σιγά-σιγά στα σκληρά μέτρα λιτότητας, που της επιβλήθηκαν από τους δανειστές.

Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 73% το 2012, σε €5,58 δισεκατομμύρια, λόγω της μείωσης των εισαγωγών και των πληρωμών για τόκους, ύστερα από την περικοπή κρατικού χρέους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε το 2012 στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), από 9,9% το 2011 - στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί βασικό μέτρο για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και κατά πόσον μια χώρα ζει με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει.

Η ανάγνωση είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του χρέους χρησιμοποιείται ως καύσιμο οικονομική άνθηση στην Ελλάδα σε ένα έλλειμμα ρεκόρ του 14,7 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2008.

Τα στοιχεία επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του χρέους χρησιμοποιείται ως καύσιμο οικονομική άνθηση στην Ελλάδα σε ένα έλλειμμα ρεκόρ του 14,7 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2008.

Η σημαντική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, εν μέρει λόγω των μέτρων λιτότητας, που λήφθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης της χώρας, έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα 14,7% του 2008, το οποίο αναμένεται να εξαλειφθεί το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης κατά το 2012 είναι αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών, καθώς οι πληγείσες από τα μέτρα λιτότητας επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους για προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι εισαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, μειώθηκαν κατά 12%, σε 41,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εξαγωγές προϊόντων, με εξαίρεση τα καύσιμα που επεξεργάζονται τα δύο διυλιστήρια της χώρας, αυξήθηκαν μόνο κατά 3,8% την ίδια περίοδο, σε 13,85 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σημείωσε σημαντική μείωση μετά το κούρεμα του χρέους κατά 75% που επιβλήθηκε στους κατόχους ομολόγων του ιδιωτικού τομέα από την Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο.

Τα έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελεί βασική πηγή εισοδημάτων της χώρας, δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητικά, καθώς σημείωσαν μείωση 4,6%, σε €10,02 δισεκατομμύρια.

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα