Powered by

Καρατόμηση του Διοικητή της Κεντρικής στην Ιαπωνία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι η Κυβέρνηση θα ορίσει νέο διοικητή καθώς και υποδιοικητές στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 21 και 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Άμπε έχει ευθύς εξ αρχής ζητήσει πιο επιθετική δράση από την κεντρική τράπεζα ώστε να τερματιστεί ο χρόνιος αποπληθωρισμός και να ξεφύγει από τις υφεσιακές τάσεις, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν να δουν αν ο υποψήφιος που θα οριστεί θα ακολουθήσει τις προαναγγελθείσες τολμηρές πολιτικές και οικονομικές δράσεις.

Πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, αναφέρουν ότι μια από τις κορυφαίες οικονομικές μορφές της Ιαπωνίας, ο γραφειοκράτης, Τοσίρο Μούτο, είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Μασαάκι Σιρακάουα.

Ο Πρωθυπουργός Άμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει ισχυρή βούληση και ικανότητα.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί- αν είναι εφικτό- η αναθεώρηση του νόμου που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, εάν η αρμόδια αρχή δεν ενεργήσει αρκετά επιθετικά.

Ο κ. Άμπε επιθυμεί πιο επιθετικές ενέργειες στη νομισματική πολιτική και στην ισοτιμία του γεν, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα θα ενισχύσει τα εξαγωγικά κέρδη της χώρας.

 

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ-Τι συζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου
Ευρωζώνη: Επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά τη δίμηνη συρρίκνωση
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός-Νέα ιστορικά υψηλά
Politico: Πόσο εφικτό είναι να κερδίσει ο Τραμπ τους εμπορικούς του πολέμους;
Οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας αλλάζουν τις παγκόσμιες ροές LNG
DBRS: Καμπανάκι για σημαντικό οικονομικό σοκ από τον πρώτο γύρο των δασμών Τραμπ
Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό μετά την ανταλλαγή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Τι σημαίνει η προσωρινή αναστολή των δασμών Τραμπ-Θα γλιτώσει η Ευρώπη και ο κόσμος έναν εμπορικό πόλεμο;
UBS: Γιατί ο Τραμπ θα επιβάλει σίγουρα δασμούς στην Ευρωζώνη
Αντίποινα από Κίνα με δασμούς 15% σε υδρογονάνθρακες των ΗΠΑ-Δασμοί και στο αμερικανικό εισαγόμενο πετρέλαιο