Powered by

Η κρίση επηρέασε και τις πωλήσεις όπλων

Οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν το 2011 για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται σε πορεία επιβράδυνσης, ενώ η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού υποχώρησε διότι μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ανέφερε κορυφαία δεξαμενή σκέψης τη Δευτέρα.

Οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, ανήλθαν σε 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 5%, ανάλογα και με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2010 ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε στη Στοκχόλμη το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI). Το συγκεκριμένο ινστιτούτο, που καταρτίζει τον σχετικό κατάλογο από το 1989, δεν περιλαμβάνει στη λίστα του τις κινεζικές επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων.

"Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων, επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη", ανέφερε σε ανακοίνωση του το SIPRI.

"Οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη, έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτωτική τάση", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI.

Από τις επιχειρήσεις στις κορυφαίες θέσεις, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2010. Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, η Βoeing προσπέρασε τη βρετανική BAE Systems στη δεύτερη θέση, ενώ και η General Dynamics βρέθηκε μια θέση ψηλότερα, προσπερνώντας τη Northrop Grumman, στη θέση τέσσερα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI, κατά την περίοδο 2002-2011 οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.

Δειτε Επισης

Deutsche Bank: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία
Χρυσός: Κοντά σε νέο υψηλό με ώθηση από τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ-Άλμα στα $3.100 «βλέπει» η Goldman Sachs
Γερμανία: Η επόμενη ημέρα των εκλογών και οι προκλήσεις για την οικονομία
Οι δαπάνες για την άμυνα θα αποδυναμώσουν το πιστωτικό προφίλ της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Scope
Γαλλία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο σύνθετος δείκτης PMI
Γερμανία: Σε υψηλό εννέα μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI το Φεβρουάριο
Βρετανία: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις με ώθηση από τον κλάδο τροφίμων
FT: Τι σχεδιάζει η Ε.Ε. για τις εισαγωγές σε τρόφιμα στα «βήματα» του Τραμπ
Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή αγορά IPOs μετά τη δύσκολη εκκίνηση του 2025
Πώς η στρατηγική του Τραμπ επηρεάζει τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες