Powered by

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει στην Κεντρική

O Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αύξησε τη Δευτέρα την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, κάτι που καταδεικνύει ότι πιθανό να παρέμβει στην ανεξαρτησία της Τράπεζας, σε περίπτωση που αυτή αποτύχει να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο για τον πληθωρισμό.

Ο κ. Άμπε, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, προειδοποίησε ότι μια αποτυχία της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιτύχει το στόχο για πληθωρισμό 2% θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για "αναθεώρηση του νόμου της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο 58χρονος Πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αλλάξει το νόμο που εγγυάται την ανεξαρτησία της τράπεζας, αν δεν ακολουθήσει τη γραμμή του για διάσωση της παραπαίουσας ιαπωνικής οικονομίας: μεγάλες δαπάνες και επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, υπό την πίεση της συντηρητικής Κυβέρνησης της Ιαπωνίας, τον περασμένο μήνα, παρουσίασε σχέδιο για απεριόριστη χαλάρωση και στόχο για τον πληθωρισμό, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού που πλήττει για χρόνια τη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο κ. Άμπε είπε ότι οι αποφάσεις της τράπεζας τον περασμένο μήνα την έσωσαν από τυχόν νομοθετικές αλλαγές, αλλά προειδοποίησε ότι αναμένει ακόμη τα αποτελέσματα.

«Αν δεν μπορεί να επιτύχει υπεύθυνα αποτελέσματα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του νόμου της Κεντρικής Τράπεζας", ανέφερε ο κ. Άμπε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο ηγέτης της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη και αλλού έχουν ήδη συμφωνήσει στη στόχευση του πληθωρισμού.

 

Δειτε Επισης

Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα
Οι πέντε προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
Η Boeing παγώνει τις προσλήψεις-Ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους
Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους