Powered by

Η Μολδαβία υστερεί στον έλεγχο του βρώμικου χρήματος

Πολλές βελτιώσεις χρειάζεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Μολδαβία, επισημαίνει σε έκθεση της, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης MONEYVAL.

Παρόλο που, όπως αναγνωρίζεται στην έκθεση, έχει επιτευχθεί κάποια σχετική πρόοδος στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η Μολδαβία έχει εναρμονισθεί με τους διεθνείς κανόνες για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και μεμονωμένων τρομοκρατών, υπάρχουν ακόμη πολλές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον μηχανισμού ελέγχου, προκειμένου αυτός να γίνει αποτελεσματικός, τονίζεται στην έκθεση.

Το νομικό πλαίσιο, για το καθεστώς κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων των εμπλεκόμενων σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εξακολουθεί να είναι αδύναμο ενώ, οι αρχές κάνουν ανεπαρκή χρήση των υφιστάμενων νομοθετικών αρμοδιοτήτων στην κατάσχεση και δήμευση, υπογραμμίζεται.
Ελλείψεις διαπιστώνει ακόμη η έκθεση της MONEYVAL, στο υφιστάμενο καθεστώς στην Μολδαβία, που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι, "παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει ορίσει εποπτικές αρχές, η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει πλήρως αποδειχθεί αφού, όπως διευκρινίζεται, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που καθορίζεται με σαφήνεια και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο δεν είναι επαρκώς αποτρεπτικά και αναλογικά.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών