Coca-Cola 3E: 285εκ. τα κέρδη 2012

Με καθαρά κέρδη 285 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η χρήση του 2012 για την Coca-Cola Hellenic, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο τζίρος στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε σε 7,045 δισ. ευρώ, ενισχυμένος σε ποσοστό 3% σε σχέση με το 2011, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σε 453 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,78 ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητος το 2012. Στις αναδυόμενες αγορές σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4%, η οποία αντισταθμίστηκε από πτώση 2% και 5% στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες αγορές αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3%, με τις καθαρές πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση να αυξάνονται κατά 2,2% μη συνυπολογίζοντας την επίδραση της Λευκορωσίας.

Σε ό,τι αφορά τα EBIT, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες αύξησης των εσόδων υπεραντιστάθμισαν, σε απόλυτους όρους, τις συνολικές αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών, ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την πτώση του μεικτού περιθωρίου. Επιπλέον, οι δυσμενείς διακυμάνσεις των νομισματικών ισοτιμιών και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα επέφεραν ποσοστιαία μείωση 13% στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη.

Η Coca-Cola Hellenic κατάφερε να αυξήσει ή να διατηρήσει  το μερίδιο αγοράς σε όγκο στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών σε 21 από τις 28 αγορές της. Επίσης, αύξησε ή διατήρησε το μερίδιο αγοράς μας σε αξία στη συνολική αγορά μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση αναψυκτικών σε 23 από τις 28 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης βελτιώθηκε κατά 84 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ.

Για το δ΄ τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωσε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο της στο ίδιο διάστημα να διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Τα EBIT της εισηγμένης διαμορφώθηκαν σε 53 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή στο Q4 διαμορφώθηκαν σε 0,06 ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic, δήλωσε:

«Η στρατηγική μας μάς επέτρεψε να αυξήσουμε κατά 2% τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ετήσια βάση,. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων από πωλήσεις που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο, συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο με τα έσοδα να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι ο όγκος πωλήσεων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Κατά την διάρκεια του 2012, διατηρήσαμε τον όγκο πωλήσεων μας συνολικά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες από τις αγορές μας. Το 2012 ενισχύσαμε περαιτέρω την παρουσία μας στην αγορά τόσο μέσω της αύξησης του μεριδίου αγοράς σε όγκο και αξία στην πλειονότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όσο και μέσω της αύξησης κατά 2% των πωλήσεων σε προϊόντα με το σήμα Coca-Cola.

Αναμένουμε ότι το 2013 το διαθέσιμο εισόδημα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας και των υψηλών επιπέδων ανεργίας, ειδικά στις αναπτυγμένες αγορές μας. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες: περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης στην αγορά, αύξηση των εσόδων από πωλήσεις με ταχύτερο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του όγκου πωλήσεων, εκτέλεση πρωτοβουλιών για την βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης και αύξηση της επιχειρηματικής αποδοτικότητας καθώς και συνέχιση δημιουργίας ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών.

Η προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών από την Coca-Cola HBC AG θα διευκολύνει την εισαγωγή του Ομίλου μας στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για δημιουργία επιπλέον αξίας για τους μετόχους μας».


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα