Εκδικητικός ο φόρος ακινήτων που προτείνει η κυβέρνηση
10:19 - 01 Φεβρουαρίου 2013
Το λέμε με κάθε συναίσθηση της σημασίας της λέξης. Ναι, είναι εκδικητικός ο φόρος ακινήτων όπως τον προτείνει η απερχόμενη κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να έλθει και να προτείνει φορολογικά κίνητρα, για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων, έρχεται με τους επαχθείς φόρους που θα προστεθούν στους ήδη υφιστάμενους που είναι πάρα πολλοί, να σκοτώσει έναν τομέα που εδώ και μήνες βρίσκεται στον αναπνευστήρα.
Το παράλογο της όλης πρότασης επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων και στο ύψος της προταθείσας φορολογίας. Και εξηγούμαστε:
Μέχρι το 2011, η συγκεκριμένη φορολογία παγκύπρια ήταν 12 εκ. ευρώ. Το 2012 με την αύξηση που πρότεινε η κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την βουλή, υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 27 εκ. ευρώ. Ζήτησε η Τρόικα 47 εκ., η κυβέρνηση προσέφερε απλόχερα 69 εκ. ευρώ στην Τρόικα και με τις προτάσεις της θέλει να πάρει 120 εκ.
Θέλει πραγματικά η κυβέρνηση, όπως διατείνεται, να φορολογήσει τους έχοντες και κατέχοντες; Αν ναι, τότε να πάρει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων κάποιου (ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις στις τράπεζες, μετοχές και ομόλογα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό) και αφού αφαιρέσει τις υποχρεώσεις του στις τράπεζες κλπ να φορολογήσει την πραγματική, την καθαρή του περιουσία. Αυτή είναι η δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος.
Με την προτεινόμενη φορολογία πού θα καταλήξει αυτός που έχει χρέη για τα ακίνητα που αγόρασε και πληρώνει δόσεις και τόκους και σήμερα τα ακίνητα του αξίζουν λιγότερο από τα χρέη του; Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι που αγόρασαν τα σπίτια τους από το 2005 μέχρι το 2008 το πιθανότερο είναι να βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.
Εξάλλου, τι θα γίνει με αυτούς που έχουν εισοδήματα από ενοίκια που παίρνουν από τα ακίνητα τους, επί των οποίων πληρώνουν ήδη φόρο εισοδήματος και άμυνα και θα πληρώνουν και ψηλό ποσοστό για το φόρο ακίνητης περιουσίας;
Για να αντιληφθεί ο καθένας το ύψος της προτεινόμενης φορολογίας αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος απόδοσης που παίρνει κάποιος από ενοίκια διαμερισμάτων και σπιτιών είναι 3,5% το χρόνο στην αξία του ακινήτου του.
Αν του επιβληθεί η μέγιστη κλίμακα της προτεινόμενης πρότασης η φορολογία του θα ανέλθει σε 2% στην αξία του ακινήτου; επιπλέον οι άλλοι φόροι που προαναφέραμε, καθώς και η συντήρηση του ακινήτου του. Ερώτηση είναι: Αξίζει τον κόπο να είναι κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου και να το προσφέρει για ενοίκιο; Μάλλον όχι.
Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι τα ακίνητα επιβαρύνονται στην πώληση με φόρο κεφαλαιουχικών κερδών 20% και στην αγορά με μεταβιβαστικά τέλη 8% πέραν των ετήσιων δημοτικών τελών; κάνοντας τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο ένα από τους πλέον φορόπληκτους της Ευρώπης.
Και κλείνοντας ερωτούμε:
Τι θα γίνει με την τρύπα στις τράπεζες, όταν όλοι αυτοί αναγκαστούν να πωλήσουν τα ακίνητα τους, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταποντιστούν λόγω υπερπροσφοράς και αφήσουν τα αντίστοιχα ενυπόθηκα δάνεια τους εκτεθειμένα/ ακάλυπτα; Πόσο μη διαχειρίσιμο θα κάνουμε το χρέος μας;
Οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν, αν εφαρμοστεί η προτεινόμενη φορολογία, και θα επηρεάσει όλους τους ιδιοκτήτες, μικρούς και μεγάλους, είτε επηρεάζονται από την φορολογία είτε όχι.
Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε σ’ αυτό τον τόπο, αν δεν θέλουμε να τον οδηγήσουμε στην ολοκληρωτική καταστροφή.