Powered by

Η Ολλανδία κρατικοποιεί την SNS Reaal

 

Στην κρατικοποίηση μίας ακόμη συστημικής της τράπεζας προχώρησε η Ολλανδία. Πρόκειται για την SNS Reaal, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και τη δεύτερη μετά την ABN Amro η οποία κρατικοποιήθηκε το 2009. Το συνολικό κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι Ολλανδοί φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3,7 δις ευρώ.
 
Η είδηση για την κρατικοποίηση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλή πλέον του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
 
Το κράτος θα προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση στην τράπεζα ύψους 2,2 δισ. ευρώ και θα διαγράψει χρέη ύψους 800 εκατ. ευρώ τα οποία η SNS Reaal ήδη οφείλει στο Ολλανδικό κράτος από τη στήριξη που έλαβε κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά 700 εκατ. ευρώ η αξία των ακινήτων της τράπεζας.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες οι SNS Reaal αναζητούσε απεγνωσμένα κεφάλαια για να καλύψει τις μεγάλες ζημίες από τον τομέα των ακινήτων οι οποίες προέκυψαν κυρίως στην ισπανική αγορά. Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι διερεύνησε "κάθε πιθανή εναλλακτική επιλογή» αλλά καμία – πέραν της κρατικοποίησης – δεν μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα του ολλανδικού τραπεζικού συστήματος.
 

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών