Powered by

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αμερικανική ανάπτυξη

Με ρυθμό 3,6% αναπτύχθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη 2,8%, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Ωστόσο, η αδύναμη ζήτηση και η συσσώρευση αποθεμάτων ενισχύει τις εκτιμήσεις για ηπιότερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ενισχύει την επιχειρηματολογία ότι θα χρειαστεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Fed) να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

"Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου καλύπτει την υποτονική εγχώρια δραστηριότητα και αν τα παραφουσκωμένα αποθέματα υπολογιστούν είναι πιθανόν να έχουμε πολύ ηπιότερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο" δήλωσε ο Μίλαν Μουλρέιν, ανώτερος οικονομολόγος στην TD Securities.

Οι επιχειρήσεις συσσώρευσαν αποθέματα ύψους 116,5 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συσσώρευση από το 1998 και καταδεικνύει την έλλειψη ζήτησης.

Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% αντί των εκτιμήσεων για αύξηση 2,1%.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο βρίσκονται ήδη χαμηλά, καθώς το 16ήμερο κλείσιμο της Κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο διέγραψε μισή ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι, των οποίων οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης βρίσκονται κάτω από 2% του ΑΕΠ, προειδοποιούν ότι η συσσώρευση αποθεμάτων συνιστά καθοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις. Η εκτίμηση για την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση, που αποτελεί πέραν των δύο τρίτων της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, έχει αναθεωρηθεί καθοδικά στο 1,4%, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, από το 1,5% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί