Powered by

Ο Μπαρόζο βλέπει θετικά όσα πέτυχε η Ελλάδα

Πολιτική στήριξη στην Ελλάδα με παρότρυνση στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές, αλλά και έμμεση προτροπή στους εταίρους να στηρίξουν τη χώρα τώρα, που βρίσκεται κοντά στον τερματισμό του μαραθωνίου, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Αντιπροέδρου της κυβέρνηση Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και μελών της κυβέρνησης στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και τα όποια προβλήματα, όπως είπε, θα ξεπεραστούν, ενώ αίσθηση έκανε και η προτροπή με αθλητικούς όρους προς τους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα αλλά και στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες. «Θεωρώ ότι είμαστε στα τελευταία μίλια του μαραθωνίου, δεν είναι η στιγμή για χαλάρωση των προσπαθειών, αλλά από την άλλη θα πρέπει και οι θεατές που παρακολουθούν να μην παραμείνουν θεατές, αλλά να στηρίξουν για να ολοκληρωθούν επιτυχώς τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η σκληρή εργασία ανταμείβεται, η Ελλάδα θα εξέλθει από την ύφεση το 2014 και είναι στο σωστό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόοδος αυτή έχει τραβήξει την προσοχή διεθνών επενδυτών, το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω με τη βοήθεια της Κομισιόν και την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Οπως είπε, μόλις εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη βουλή θα δώσουμε το πράσινο φως ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στείλουμε ένα θετικό σήμα στους άλλους εν δυνάμει επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επενδύσεις.

Για την Ελληνική Προεδρία διαβεβαίωσε, όπως είπε, τον Πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν θα παράσχει την πλήρη στήριξη της τους επόμενους έξι μήνες. Βασική προτεραιότητα θα είναι η θωράκιση της ανάκαμψης με κύρια έμφαση να δίνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, τόνισε.

Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό «πακέτο» της επταετίας 2014-2020 (908 δισ. ευρώ), το χαρακτήρισε επενδυτικό εργαλείο και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των πόρων από τις αρχές Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο στα δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας εκθέσεις διεθνών οργανισμών, οι οποίες αναδυκνείουν τις επιτυχίες και την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις και δεν είμαι αυτός που θεωρώ ότι υπάρχει κόπωση σε οποιαδήποτε φάση του μαραθωνίου», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει ανεξάρτητα από την παρουσία της τρόικας και της κρίσης. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν αναγκαίες για να πορευθούμε σε αυτό το δύσκολο κόσμο υψηλής ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Για την Ελληνική Προεδρία ανέφερε ότι παίρνει τη σκυτάλη, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να απαντήσουμε στις αγωνίες των πολιτών, να δώσουμε καθαρές απαντήσεις σε νόμιμα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές, τη βιωσιμότητα της ΕΕ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας «φιλόδοξη και ρεαλιστική», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στους κοινούς μας στόχους.

Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Κούρκουλας. Το κλιμάκιο των Υπουργών είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Επιτρόπους που χειρίζονται τα χαρτοφυλάκια του τομέα τους.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028