Powered by

ΟΠΕΚ: Σταθερό διατηρεί το πλαφόν παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητο το πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
 
Η τελευταία απόφαση ωστόσο συγκαλύπτει τις διαφωνίες στους κόλπους του Οργανισμού για τις επερχόμενες προκλήσεις, όπως η εκτίναξη της παραγωγής από το Ιράκ και τις ΗΠΑ και η πιθανή αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν εφόσον χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις. 
 
Σε μια ανοιχτή συνεδρίαση πριν τη συνάντηση του Οργανισμού στη Βιέννη οι υπουργοί του ΟΠΕΚ σχεδόν ομόφωνα απέρριψαν την ιδέα ότι χρειάζεται μια μείωση της παραγωγής για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη των εξαγωγών από το Ιράκ ή η διάθεση πετρελαίου από το Ιράν στις διεθνείς αγορές. 
 
"Η αγορά είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να αλλάξει αυτό… η αγορά είναι μεγάλη. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi πριν τη συνάντηση.  
 
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο το πλαφόν για το επόμενο εξάμηνο – το οποίο πάντως παραβιάζει συνεχώς μετά την αρχική συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2011 – έρχεται καθώς οι περισσότεροι υπουργοί δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.
 
Ορισμένοι αντιπρόσωποι πάντως προειδοποίησαν ότι το 12μελές καρτέλ, το οποίο καλύπτει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, θα πρέπει να κάνει περικοπές στην επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο εάν θέλει να διατηρήσει την τιμή στα 100 δολ. το βαρέλι όπως προτιμά. 
 
"Καταλαβαίνουμε ότι το επόμενο έτος ο ΟΠΕΚ ή οι χώρες του Κόλπου ιδιαίτερα, θα βρεθούν υπό πίεση να πραγματοποιήσουν περικοπές για να προστατεύσουν τις τιμές, αλλά οι χώρες του Κόλπου θα συμμορφωθούν εφόσον όλοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην απόφαση", δήλωσε στέλεχος του Οργανισμού.
 
"Δεν θέλουμε έναν πόλεμο τιμών με το Ιράν ή το Ιράκ καθώς αυτό θα πλήξει όλους στην αγορά, άρα θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια", πρόσθεσε ο ίδιος. 
 
Αλλά το Ιράκ και το Ιράν δεν έχουν δείξει ότι θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε μια συλλογική μείωση της παραγωγής εφόσον χρειαστεί το επόμενο έτος. Οι δύο χώρες, οι οποίες είναι αντίπαλοι σαν ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μετά τη Σαουδική Αραβία, προειδοποίησαν τον ΟΠΕΚ ότι έχουν θέσει στόχο τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες στον Οργανισμό θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους για να τους δώσουν τα αναγκαία περιθώρια. 
 
Το Ιράν ήδη σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής του μετά την υπογραφή της προσωρινής συμφωνίας με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα του 2010.
 
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θέλει αμερικανικές εταιρείες όπως η Chevron Corp. και η ConocoPhillips να συμμετάσχουν στα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. 
 
Η Τεχεράνη απαγορεύει την πρόσβαση δυτικών εταιρειών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έχει αναφέρει συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες που θα ήθελε να εισέλθουν στη χώρα.
 
 
Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί