Powered by

Η πιο αδιαφανής της Ευρώπης η Ελλάδα

Η Δανία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά, του 2013. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βαθμολογία 40 πόντων, πίσω από Ρουμανία (43 πόντους) και Βουλγαρία (41 πόντους).

Στα Βαλκάνια, μόνο η Αλβανία έχει χειρότερη βαθμολογία (31 βαθμούς). Η επίδοση αυτή, πάντως, είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι (40 πόντοι το 2013 από 36 το 2012) και «ανέβασε» την χώρα 14 θέσεις, στην παγκόσμια κατάταξη.

«Τα δύο τρίτα των χωρών που εξετάσαμε, έχουν συγκεντρώσει λιγότερους από 50 βαθμούς. Είναι, δηλαδή, κάτω από το μέσο όρο, που σημαίνει ότι η διαφθορά παραμένει για αυτές ένα κρίσιμο πρόβλημα» σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Γερμανίας, Έντα Μίλερ.

Στην κατάταξη των συνολικά 177 χωρών, Δανία, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις, ως οι πιο «καθαρές» από τη διαφάνεια. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση νούμερο 80. Στο «κόκκινο» παραμένουν Ρωσία (28 πόντοι) και Ουκρανία (25 πόντοι), ενώ τελευταία έρχεται η Σομαλία.

Ερευνητής της Διεθνούς Διαφάνειας σημειώνει την αντίθετη πορεία που ακολούθησαν Ελλάδα και Ισπανία, αυτή την χρονιά.

Οι δύο χώρες βρίσκονται υπό καθεστώς λιτότητας. Ενώ όμως η Ελλάδα βελτίωσε την απόδοσή της, η Ισπανία «βούτηξε» κατά 10 θέσεις, για να βρεθεί στη 40στη (59 πόντοι το 2013 από 65 το 2012).
Η Διεθνής Διαφάνεια το αποδίδει στη σειρά σκανδάλων που ξέσπασαν στην Ισπανία, με πρωταγωνιστές το κυβερνών κόμμα και τη βασιλική οικογένεια.

Στην Ευρώπη, συνολικά έξι χώρες, πήραν βαθμό κάτω από τη βάση (δηλαδή λιγότερους από 50): Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία (43 πόντοι), Τσεχία (48 πόντοι) και Σλοβακία (47 πόντοι).

H Kύπρος βελτιώθηκε από το 2012
Στην ίδια έρευνα η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση, έχοντας βαθμολογία 63 βαθμών σε σύγκριση με την περσινή βαθμολογίοα των 66 βαθμών.

ΠΗΓΗ: euronews.com
 

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024