Ουκ ανδρός σοφού

Τώρα που φεύγει το 2013 και μπαίνει καινούργιος χρόνος είναι καλά να κάνουμε ακόμα μία ανασκόπηση και της χρονιάς που πέρασε αλλά και του τι προηγήθηκε.

Και θεωρώντας ως δεδομένο ότι αυτοί που μας κυβερνούν διαχρονικά είναι πολύ κάτω του μέσου όρου του καλού πολιτικού ηγέτη (χωρίς να διαφαίνεται κάτι διαφορετικό στο εγγύς μέλλον), ας σκεφτούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Επειδή οι αριθμοί τις περισσότερες φορές λένε την αλήθεια, παραθέτω για προβληματισμό κάποιους συγκεκριμένους από την Στατιστική Υπηρεσία.

Από το 2003 στο 2009 το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα αυξήθηκε από 31.7χιλ. ευρώ σε 41χιλ. ευρώ. Υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 29.4%. Την ίδια ώρα, το μη επαναλαμβανόμενο εισόδημα, αυξήθηκε από 9.8χιλ. ευρώ σε 11.3χιλ.. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 14.9%.

Την ίδια περίοδο, η μέση καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 31.8% (39.5χιλ. το 2009) ενώ οι μη καταναλωτικές δαπάνες κατά 33.5% (14.3χιλ. το 2009).

Οι συνολικές αποπληρωμές δανείων αυξήθηκαν κατά 30% πάντα σε σχέση με το 2003, ενώ η αποπληρωμή δανείου στέγασης αυξήθηκε κατά 76.9%! Η αύξηση καταθέσεων και οι ασφάλειες ζωής αυξήθηκαν κατά 57.1%.

Αν δούμε αναλυτικότερα τις καταναλωτικές δαπάνες συγκρίνοντας πάντα το 2009 με το 2003 μπορεί να γίνουμε ακόμα σοφότεροι. Οι δαπάνες για στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και καύσιμα αυξήθηκαν κατά 62.2%.

Οι δαπάνες για υγεία κατά 48,4%, οι επικοινωνιακές δαπάνες κατά 36.9%, οι δαπάνες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια κατά 36%, οι δαπάνες για επίπλωση-διακόσμηση κτλ κατά 28.5%, οι δαπάνες για μεταφορές 25.7% κτλ κτλ κτλ.

Κι ένα τελευταίο πολύ ενδιαφέρον. Το 2002 μόλις το 15% των νοικοκυριών είχε πιστωτικό λογαριασμό ή λογαριασμό με δυνατότητα υπερανάληψης. Το 2009 το ποσοστό έφτασε το 46.6%. Το 57.7% αυτών των λογαριασμών είχαν χρεωστικό υπόλοιπο.

Αυτά λοιπόν, χωρίς σχόλια, ως τροφή για σκέψη ενόψει 2014.

Αφιερωμένο.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο "Κυπριακή Οικονομία – Ανασκόπηση Προοπτικές Προκλήσεις" της Κεντρικής Τράπεζας.
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης