Ο ΟΟΣΑ κτύπησε καμπανάκι

 Σχέδιο δράσης χαράζουν κράτος και ιδιωτικός τομέας για αναστροφή του αρνητικού κλίματος σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα φορολογικής διαφάνειας, με αφορμή και την πρόσφατη Εκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, του Φόρου Εισοδήματος, της ΜΟΚΑΣ, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου του Δικηγορικού Συλλόγου και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Γιάννος Χαριλάου, είπε ότι σκοπός της ήταν να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Σήμερα έχει γίνει μια πολύ πολύ καλή συζήτηση, καθ’ όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων όπως έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα του Παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ, το οποίο έχει κατηγοριοποιήσει την Κύπρο σε χαμηλά επίπεδα, και έχουν παρθεί πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις», είπε ο κ. Χαριλάου. Πρόσθεσε ότι η πρώτη απόφαση αφορά την ολοκλήρωση μέχρι την Παρασκευή ενός σχεδίου δράσης (action plan) μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για αντιστροφή του κλίματος στα θέματα του ΟΟΣΑ.

Αποφάσεις, όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χαριλάου, έχουν ληφθεί και σε σχέση με την πιθανή εισδοχή της Κύπρου στη μαύρη λίστα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ρωσίας. «Έχουν παρθεί αποφάσεις το πώς το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις καλύτερες ενέργειες», είπε.

«Επίσης», συνέχισε, «για να αποδείξουμε ως Κύπρος ότι προχωρούμε πολύ σωστά και δημιουργούμε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, έχει αποφασιστεί όπως υπογράψουμε Σύμβαση με διεθνή οργανισμό που ασχολείται με τη Συνθήκη αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμοιβαίας διαχείρισης θεμάτων που αφορούν φορολογικά θέματα και θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, στον οποίο μέλη είναι πέραν των 60 χωρών».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται από κοινού μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Κύπρος είναι και το κράτος, είναι και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βάλουμε ξανά την Κύπρο στο χάρτη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να κάνουμε όλες αυτές τις τομές. Βλέπουμε μπροστά, προσπαθούμε να διορθώσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν», σημείωσε.

Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές, και απόδειξη είναι συνάντηση που έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κληθείς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν, ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που ανέλυσε προηγουμένως καθώς και στην ένταξη της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό που ασχολείται με θέματα φορολογιών.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του PASCAL Private Kindergarten & Primary School Larnaka (pics)
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς
Βλέπει διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Περσιάνης-«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού»
Πήρε θέση για την μετακίνηση Γ. Παντελή από το Υπ. Οικονομικών ο Κεραυνός-«Ήταν ένας στενός μου συνεργάτης»
C Business Advisors το νέο εγχείρημα της Chrysostomides Advocates & Legal Consultants-Οι υπηρεσίες που προσφέρει
Συνέδριο για την συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA
PwC Κύπρου: Τίμησε τους εκπαιδευόμενους λογιστές της για την εξαιρετική τους επίδοση στις εξετάσεις ACCA
Αυτά είναι τα πρόσθετα μέτρα της Κυβέρνησης κατά της ακρίβειας-Τα δύο νέα σχέδια για το στεγαστικό
Στέφανος Στεφάνου: Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, σοβαρό πρόβλημα η ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπωλίων
Μ. Κεραυνός: Στόχευση οι κοινές επενδύσεις Κύπριων και ξένων επενδυτών-Εμπλουτισμός του οικονομικού μοντέλου