Η Κίνα αποκόπτει την εξάρτηση από την ανάπτυξη του ΑΕΠ
10:00 - 23 Δεκεμβρίου 2013
Είναι η Κίνα επιτέλους έτοιμη να διακόψει τον εθισμό των τοπικών κυβερνήσεων στο χρέος; Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν τώρα ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν θα είναι πλέον το κριτήριο για την αξιολόγηση της απόδοσης των τοπικών αξιωματούχων. Οι προαγωγές θα εξαρτώνται από την επιτυχία στη διαχείριση των οικονομικών και του χρέους, ανακοίνωσε αυτό το μήνα το Τμήμα Οργάνωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Εξίσου σημαντικό: η επιδίωξη μιας πιο ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, με έμφαση στις ιατρικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τις συντάξεις των πολιτών. Σημαίνει, επίσης, να εξασφαλιστεί ότι οι περιβαλλοντικές εκπομπές είναι συγκρατημένες και ότι η ενέργεια χρησιμοποιείται πιο προσεκτικά.
Το νέο σύστημα θα δώσει «μεγαλύτερη έμφαση σε δείκτες που σχετίζονται με την σπατάλη πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την ασφάλεια της παραγωγής. Θα πρέπει να προωθηθεί η αξιολόγηση της επιστημονικής καινοτομίας, της εκπαίδευσης , του πολιτισμού, της απασχόλησης , της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας», αναφέρει το έγγραφο του κόμματος σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. To τοπικό δημόσιο χρέος θα γίνει ένα σημαντικό μέτρο της απόδοσης, το ίδιο και ο διαφανής έλεγχος για το πώς αντλούνται τα δάνεια.
«Το επιτακτικό κυνήγι της ανάπτυξης από τις τοπικές κυβερνήσεις επέφερε αύξηση των τοπικών υποχρεώσεων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του χρέους της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων», αναφέρεται σε έκθεση της Moody’s Investors Service. Βάσει των νέων κανόνων «τα μειωμένα κίνητρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης θα ενσταλάξουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα αναχαιτίσουν τη ραγδαία άνοδο του υφιστάμενου και οιονεί δημόσιου χρέους.
Όλα ακούγονται πράγματι καλά. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν οι τοπικές κυβερνήσεις καλούνται να μετατοπίσουν τις προτεραιότητές τους, δεν είναι απορίας άξιο αν κάποιος αναρωτηθεί πόσο μεγάλη είναι ήδη η σωρός του χρέους. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χρέους κρατιέται στο «σκοτάδι» από τα λεγόμενα οχήματα χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων που συστάθηκαν τα τελευταία χρόνια από μικρές και μεγάλες πόλεις για να παρακάμψουν τους περιορισμούς στον άμεσο δανεισμό.
Πρόσφατη εθνική έρευνα διαπίστωσε ότι το χρέος που διακρατείται από τα τοπικά οχήματα χρηματοδότησης διαμορφωνόταν στα 10,7 τρισ. γουάν ($1,8 τρισ.) στο τέλος του 2010, ή στο 27% της οικονομίας της Κίνας. Η επενδυτική έξαρση των τελευταίων ετών ενδέχεται να έχει οδηγήσει το μέγεθος αυτό πολύ υψηλότερα. Το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20 τρισ. γουάν, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Xiang Huaicheng, τον Απρίλιο.
Το καλοκαίρι που πέρασε, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Λογιστικού Ελέγχου να κάνει νέα έρευνα για το τοπικό χρέος, με πολλούς τότε να αναμένουν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν πριν από την τρίτη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το Νοέμβριο. Αυτό δεν συνέβη. Πλέον κάποιοι αναρωτιούνται αν το Πεκίνο αποφάσισε πως τα τελευταία νούμερα είναι πολύ τρομακτικά για να ανακοινωθούν δημόσια.
ΠΗΓΗ: capital.gr