Sorry… έκαναν λάθος

Κανένας άνθρωπος δεν θα είχε  πρόβλημα ούτε και δυσκολία να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα λάθη άλλων.
 
Κάτι τέτοιο έκαναν τις προάλλες οι νέοι διοικούντες της Τράπεζας Κύπρου κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση του οργανισμού υπό τη νέα του διοίκηση. 
 
Τόσο ο πρόεδρος Κρίστης Χασάπης όσο και ο νέος εκτελεστικός διευθυντής John Hourican απολογήθηκαν για τα λάθη του παρελθόντος (εκ μέρους άλλων) μίλησαν για κατάντια της τράπεζας ( που προκάλεσαν άλλοι) και για τη δύσκολη περίοδο που ακολουθεί (λόγω των λαθών άλλων).
 
Φυσιολογικά οι μέτοχοι κουρεμένοι και μη έδειξαν κατανόηση και σε αρκετά σημεία μάλιστα, χειροκρότησαν τη νέα ηγεσία της τράπεζας δίδοντας πίστωση χρόνου.  Ωστόσο, Χασάπης, Hourican και Σία θα πρέπει να αντιληφθούν πως αυτή η κατανόηση και το φόρτωμα ευθυνών στους προηγούμενους δεν θα κρατήσει για πάντα. 
 
Ας θυμηθούν λίγο τη γνωστή ιστορία με τον Νικήτα Χρουστσώφ όταν θα τον αντικαθιστούσαν στην ηγεσία του κομμουνιστικό κόμματος με τον Λεοντίντ Μπρέζνιεφ. Ο Χρουστσώφ έγραψε τρία γράμματα και τα έβαλε σε τρεις φακέλους. Όταν ο Μπρέζνιεφ ήρθε να τον αντικαταστήσει του είπε που είχε βάλει τους τρεις φακέλους και του είπε να χρησιμοποιεί ένα κάθε φορά που θα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Μερικούς μήνες μετά ο Μπρέζνιεφ αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και θυμάται ότι είχε τους φακέλους. Ανοίγει λοιπόν τον πρώτο φάκελο: «Ρίξε όλο το φταίξιμο σε’ μένα».
Λίγο καιρό αργότερα, αντιμετωπίζει νέες σκοτούρες και αποφασίζει να ανοίξει και τον δεύτερο φάκελο: «Για όλα φταίει η Αμερική».
Τα προβλήματα όμως, δεν είχαν τελειωμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει και τον τρίτο φάκελο, ωστόσο, το περιεχόμενο του τον αιφνιδιάζει: «Γράψε τρία γράμματα».
 
Καλά είναι λοιπόν να λέμε πως φταίνε οι προηγούμενοι αλλά όλοι κρινόμαστε όταν έρθει η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Γι’ αυτό και η νυν διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα κριθεί εν ευθέτω  χρόνω.  Όταν δεν θα μπορεί πλέον να χρεώσει λάθη στους προηγούμενους. 
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης