Νουρής: H Κύπρος πρέπει να αλλάξει brand name
11:19 - 19 Δεκεμβρίου 2013
Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός καινούριου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα είναι το σήμα κατατεθέν, το ‘brand name’ της Κύπρου σε αντικατάσταση του μονολιθικού μοντέλου των υπηρεσιών του παρελθόντος, αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.
Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Νουρής είπε ότι η οικονομία μας, χρειάζεται μια καινούργια αναπτυξιακή αρχιτεκτονική που θα βάλει στο επίκεντρο την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. «Χρειαζόμαστε τολμηρές λύσεις. Λύσεις που θα είναι έξω από τη συμβατική λογική», είπε.
Ο κ. Νουρής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος, όντας μικρή σε μέγεθος οικονομικά, μπορεί και μάλιστα γρήγορα, σε ορίζοντα 5ετίας να αναπληρώσει τις απώλειές της, εάν επενδύσει στην πράσινη εναλλακτική οικονομία με ιδιαίτερη αναφορά στην ηλιακή υδροηλεκτρική ενέργεια και στην φωτοθεραπεία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια ότι αναλύοντας επιστημονικά το ενεργειακό μείγμα της πατρίδας μας διαπιστώνεται ότι ο μέχρι σήμερα ενεργειακός προγραμματισμός, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αφού δεν βασίζεται σε ορθολογιστικές αναλύσεις. «Σήμερα λοιπόν, χρειαζόμαστε έναν νέο οδικό ενεργειακό χάρτη που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές μας ανάγκες, αλλά και στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες οι οποίες είναι και πιεστικές και επείγουσες», πρόσθεσε.
Ο κ. Νουρής είπε πως η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και παράλληλα με τις όποιες άλλες δράσεις προαναφέρθηκαν, στην χάραξη μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, στη βάση ενός πενταετούς προγράμματος με βασικό στόχο τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «πράσινη πολιτεία». Τελικός στόχος, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η απεξάρτηση από την αναγκαιότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση καυσίμων και η αξιοποίηση του ήλιου και της ηλιακής του ενέργειας.
Ο κ. Νουρής παρέθεσε την πρόταση για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας τις υποδομές στα φράγματα νερού που διαθέτουμε. «Αυτό είναι εφικτό να γίνει εάν στα φράγματα ενσωματωθούν υποστηρικτικές υποδομές φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων ανακύκλωσης νερού, έργα που κοστολογούνται στα 2,6 δις ευρώ», είπε.