Φωνάζει ο Hourican

«Θέλουμε τα λεφτά μας», βροντοφωνάζει δημόσια και σε κάθε ευκαιρία ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican. Το ίδιο έκανε και την Τετάρτη αναλύοντας τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας. Ωραία, θέλει ο άνθρωπος πίσω τα λεφτά που έδωσαν οι προκάτοχοί του σε λάθος περιπτώσεις ή ακόμα και σε σωστές περιπτώσεις που σήμερα εκμεταλλεύονται πράγματα και καταστάσεις για να μην πληρώνουν.

Πρέπει όμως να δει και την άλλη πλευρά, αυτή του κοινωνικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει η Τράπεζα Κύπρου ως βασικός χρηματοδότης της οικονομίας. Με τους αριθμούς που παρουσίασε στα εννιαμηνιαία η τράπεζα, διαφαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα δανειστικά της επιτόκια και μάλιστα σημαντικά. Δεν μπορεί το επιτοκιακό περιθώριο το τρίτο τρίμηνο να ήταν στο 4.02%. Είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Εκτός κι αν ο στόχος των νέων μεγαλομετόχων της τράπεζας είναι να επιστρέψουν σε κερδοφορία το συντομότερο δυνατό αγνοώντας κάθε άλλη πτυχή.

Πριν μερικούς μήνες τάχθηκα κατά της νομοθετικής ρύθμισης των δανειστικών επιτοκίων και ακόμα έχω την ίδια άποψη, αλλά όταν υπάρχει τέτοια ψαλίδα ανάμεσα σε καταθετικά και δανειστικά επιτόκια τότε αναμένω από μία τράπεζα που έπληξε ολόκληρη την οικονομία να έρθει και να την στηρίξει.

Δεν φτάνει κύριε Hourican μόνο να φωνάζεις για τα λεφτά που έδωσες, πρέπει να σκεφτείς και λίγο τα λεφτά που σου δίνουν.

Κάποιοι θα πουν πως το ποσοστό του επιτοκιακού περιθωρίου είναι πλασματικό λόγω του δανεισμού της τράπεζας από τον ELA και την ΕΚΤ. Σωστό, για τους επόμενους μήνες όμως, αν όχι χρόνια, από αυτούς τους μηχανισμούς θα δανείζεται η τράπεζα. Εάν μάλιστα κατορθώσει να δανειστεί 3δις ευρώ με κρατικές εγγυήσεις απευθείας από την ΕΚΤ τότε το επιτοκιακό περιθώριο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
296εκ. ευρώ ήταν τα επιτοκιακά εισοδήματα της τράπεζας σε μόλις 90 μέρες.

Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να αυξήσει τις ζημιές της τράπεζας ωστόσο θα συμβάλει στην τεράστια προσπάθεια που κάνει η τράπεζα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Αν η προσπάθεια είναι να στηθεί εκ νέου η τράπεζα στηριζόμενη σε γερά θεμέλια, η εμπιστοσύνη θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Αν στόχος είναι να «βγάλουν» οι κουρεμένοι μέτοχοι τα λεφτά τους το συντομότερο, τότε ας φωνάζει ο κ. Hourican σε κάθε ευκαιρία.
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;