Powered by

Φεύγει από ΕΚΤ ο Άσμουσεν

Την παραίτησή του από την ΕΚΤ ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Ο Γεργκ Ασμουσεν έκανε λόγο για απόφαση που οφείλεται σε αυστηρά οικογενειακούς λόγους. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Σύντομα θα παραιτηθώ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι λόγοι είναι καθαρά προσωπικοί και έχουν να κάνουν με την οικογενειακή μου κατάσταση».

Ο 47χρονος Ασμουσεν εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσει τη θέση του στη Φρανκφούρτη και τα συνεχόμενα ταξίδια με την οικογένειά του και σημείωσε ότι θέλει να έχει χρόνο για τα δύο μικρά παιδιά του.

Η επιστροφή του Γεργκ Ασμουσεν στο Βερολίνο αποτέλεσε έκπληξη. Ωστόσο, το μέλος του SPD αναμένεται να επικεντρώσει πλέον το ενδιαφέρον του στην καθιέρωση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία.

Είχε αναλάβει τη θέση στην ΕΚΤ το 2012, μετά την παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προβληματικών χωρών από την ΕΚΤ.

Ο Ασμουσεν, μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική στις επιλογές της ΕΚΤ. Πάντως, είχε υποστηρίξει την μείωση του επιτοκίου.

Και μπορεί η σχέση του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να μην ήταν η ευκολότερη, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε την προσφορά του και δήλωσε την Κυριακή ότι θα του λείψει ο Ασμουσεν.

«Ο Γεργκ Ασμουσεν είχε τεράστια συμβολή στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής τα περασμένα δύο χρόνια και στην επιτυχημένη αντιμετώπιση πολλών άλλων προκλήσεων. Θα μου λείψει» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Βερολίνο θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση στην ΕΚΤ, ορίζοντας νέο μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.
 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί