Powered by

Bundesbank: Βλέπει ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που βασίζονται στην άνοδο της βιομηχανικής δραστηριότητας και της κατασκευής κατοικιών.

«Παρά το ιδιαίτερα μέτριο ξεκίνημα το τελευταίο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη χειμερινή περίοδο 2013/2014», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, λέει ότι η ισχυρή εγχώρια οικονομία, που αποτυπώνεται στη σημαντική άνοδο των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και την ισχυρή καταναλωτική εμπιστοσύνη, συμπληρώνεται από μια έντονη αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας.   

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Bundesbank ακολουθούν τις εξαμηνιαίες της προβλέψεις νωρίτερα το Δεκέμβριο, όταν η Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε ανάπτυξη 1,7% το 2014, από το 1,5% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο.

Η μηνιαία έκθεση επίσης αναφέρεται στον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι θα βλάψει την αγορά των repos.

Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια αναφορικά με την οικονομική υγεία πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει οδηγήσει σε μια προτίμηση για ασφαλή δανεισμό μέσω της χρήσης collateral. Εδώ είναι που υπεισέρχονται τα repos ή αλλιώς οι συμφωνίες επαναγοράς.

Τα repos είναι ένα συνηθισμένος τρόπος για τις τράπεζες να συγκεντρώσουν μετρητά βραχυπρόθεσμα, μέσω της πώλησης τίτλων έναντι προσωρινής χρηματοδότησης, συμφωνώντας να τους επαναγοράσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τα repos και ο δανεισμός με collateral αντιπροσωπεύουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του διατραπεζικού δανεισμού πέραν της μίας εβδομάδας, σε περιοχές όπως η ευρωζώνη.

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πιθανότατα θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του συστήματος του ευρώ» κάτι το οποία από την σκοπιά της νομισματικής πολιτικής και της δημόσιας προοπτικής «δεν είναι επιθυμητό».

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί