Επιτακτική ανάγκη η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών
09:57 - 13 Δεκεμβρίου 2013
Το νέο περιβάλλονπου δημιούργησε η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, δεν κρύβει μόνο δυσκολίες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και ευρύτερα την οικονομία του τόπου, αλλά και ευκαιρίες.
Η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν(κάποια βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας), θα είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίαςκαι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, ο οποίος αντιπροσωπεύει πέραν των 25 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στοχεύει να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.
Η κεφαλαιουχική επένδυση των έργων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος, ξεπερνά τα €8 δισ. και με την υλοποίησή τους προβλέπεται να δημιουργηθούν πέραν των 7000 θέσεων εργασίας. Στα έργα αυτά, αρκετά από τα οποία διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα.
Πέραν των νέων θέσεων εργασίας, το κράτος θα έχει φορολογικά έσοδα, ενώ σίγουρα θα προκύψουν και επενδυτικές ευκαιρίες για την ευρύτερη οικονομία.Ήδη έχουν εντοπιστεί επενδυτές σε διάφορες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες καιο Καναδάς. Όμως, για να πειστούν οι ξένοι επενδυτές θέλουν να δουν σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας ευρύτερα, καθώς και ένα περιβάλλον θετικό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα,ώστε να διασφαλίσουν ένα αντιστάθμισμα από το ρίσκο της επένδυσής τουςστην Κύπρο.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι μόνο με την επιστροφή σε πορεία ανάπτυξηςθα αναθερμανθεί η οικονομία και θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται η ανεργία. Μόνο με ανάπτυξη θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και γενικότερα θα μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης και της κρίσης των τελευταίων χρόνων. Και η ανάπτυξη θα προέλθει,κυρίως, από πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, είτε Κυπρίων επιχειρηματιών είτε ξένων επενδυτών, είτε μέσω της συνεργασίας των δύο.
Ο ρόλος του δημόσιου τομέα είναι να συμβάλλει στη μείωση των εμποδίων που καθυστερούν ή και καθηλώνουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Επομένως, αν η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί κοινό στόχο, τότε η πολιτική ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει ότι η κρατική μηχανή συμβάλλει εποικοδομητικά στην αναπτυξιακή διαδικασία, προσφέροντας σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες τα κίνητρα που αντισταθμίζουν τους κινδύνους που υφίστανται σήμερα στην κυπριακή οικονομία.
Η ανάγκη για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης αναπτυξιακών έργων είναι επιτακτική. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, για μιαν πολεοδομική άδεια δημιουργίας γηπέδου γκολφ, να πρέπει να ικανοποιηθούν όροι 75 σελίδων. Τέτοια δυσλειτουργικά φαινόμενα αποθαρρύνουνξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετάσχουν στα έργα. Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στον σχεδιασμό ειδικού συστήματος απλοποίησης διαδικασιών, προώθησης και εποπτείας με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων, σε συνεργασία με τους αναδόχους τους.
Ο στόχος επιστροφής στην ανάπτυξη δεν είναι εύκολος, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά μέτρα και τη φιλικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Εισήλθαμεήδη σε μια πορεία αναστροφής των αρνητικών δεδομένων. Την πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών μας είναι σημαντικό να τη συνδυάσουμε με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των δομών της δημόσιας διοίκησης. Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί. Προς όφελος της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα.