Η γραφειοκρατία και το φαινόμενό της

Με αφορμή μία πρόσφατη προσωπική εμπειρία σε δημόσια υπηρεσία είπα να φρεσκάρω λίγο τις γνώσεις μου για το τι εστί γραφειοκρατία. Περιπλανήθηκα λίγο στο διαδίκτυο ουσιαστικά, όχι διατριβές και τέτοιες ταλαιπωρίες.  

Θεωρητικά είναι ότι πιο ισχυρό μπορεί να υπάρξει από τεχνοκρατικής άποψης και όχι με κακή έννοια. Κατά τον Μαξ Γουέμπερ θα έπρεπε να είναι μία διοικητική μηχανή που δουλεύει στην εντέλεια με αποτελεσματικότητα και πειθαρχία.

Για να γίνει αυτό όμως, σημαίνει πως όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα. Καθώς τα χρόνια προχωρούσαν και η τεχνολογία και γενικότερα η ζωή εξελίσσονταν, θεσπίζονταν όλο και περισσότεροι κανόνες. Πριν καμιά εκατοσταριά χρόνια διαφάνηκε πως με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί η γραφειοκρατική διοίκηση ορθολογικά. Πράγματι, πολύ λίγες χώρες το πέτυχαν μέχρι σήμερα και ενδεχομένως καμία στον υπέρτατο βαθμό.

Στην Κύπρο σίγουρα δεν το πετύχαμε.

Εξ’ ου και καταντήσαμε να μιλάμε για τη γραφειοκρατία ως κάτι αρνητικό χαρακτηρίζοντας την ως τη μεγαλύτερη μάστιγα του τόπου. Μπερδεύουμε ουσιαστικά το φαινόμενο που ξεπετάχτηκε τον τελευταίο αιώνα με την πραγματική έννοια του όρου, που σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όταν λοιπόν, λέει για παράδειγμα ο Χατζηπέτρου, πως στην Κύπρο δεν έχουμε γραφειοκρατία, δεν έχετε παρά να συμφωνήσετε. Όταν λέει πως δεν παρατηρείται το φαινόμενο της γραφειοκρατίας μπορείτε να τον χλευάσετε.

Ο Γουέμπερ μιλά και για ουδέτερη και αντικειμενική γραφειοκρατία που υπηρετεί την κοινωνία χωρίς να ασκεί πολιτική. Σκοπός της είναι να την εφαρμόζει. Αλλά αυτό το κεφάλαιο σηκώνει πολύ συζήτηση.
Και επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να θιγούν, δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Ας πούμε λοιπόν, πως στην Κύπρο οι περισσότεροι είναι γραφειοκρατές και οι υπόλοιποι πάσχουν από το φαινόμενο της γραφειοκρατίας.

Άλλωστε, αν σας έτυχε ποτέ να συνεργαστείτε με μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, χωρίς να είστε στην πλευρά του πελάτη που αφήνει χρήμα,  σίγουρα θα βιώσατε γραφειοκρατία όσο ποτέ άλλοτε.
 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για εξωστρέφεια και συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις
Οι επίσημες εκθέσεις για το μπλακάουτ της Ιβηρικής χερσονήσου
Έτσι θα αλλάξει το κέντρο της Λευκωσίας
25 xρόνια TFI: Καινοτομία, αξιοπιστία και ανάπτυξη
Οι προκλήσεις και οι προοπτικές από τον ένα χρόνο λειτουργίας των ΕΟΑ
Μπορούν οι δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις να υπονομεύσουν την αμερικανική οικονομία και το δολάριο;
Η ευρωπαϊκή πράξη για τις ψηφιακές αγορές σε δράση: Απολογισμός του 2024 και επόμενες προκλήσεις
H τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει το λιανικό εμπόριο
Η αποσύνδεση των τιμών των ΑΠΕ από τις συμβατικές μονάδες στην επικείμενη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού
Θεμέλια για μια δυναμική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία...Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου