Powered by

Ecofin: Η τραπεζική ενοποίηση επί τάπητος

Μία ακόμη προσπάθεια θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο σημερινό Ecofin ώστε να πετύχουν συμφωνία στο μέτωπο της τραπεζικής ενοποίησης πριν κλείσει το έτος. Επί τάπητος βρίσκεται το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο θα διαχειρίζεται τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακό κενό. Το σχέδιο θεωρείται ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσει η ευρωζώνη οριστικά την κρίση, γιατί θα σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνήσεων.

Η δημιουργία μιας κοινής αρχής που θα αναλαμβάνει την εκκαθάριση των τραπεζών και ενός κοινού ταμείου που θα αναλαμβάνει το σχετικό κόστος θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα ολοκλήρωσης μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Δημιουργούνται, όμως, περίπλοκα ερωτήματα κυριαρχίας αλλά και θέματα για το ποιος θα αναλάβει το κόστος. Για να υπάρχει η τραπεζική ένωση από το 2015, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα stress tests θα διεξαχθούν το 2014.

Παρά την αρχική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup, η Γερμανία επιμένει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. «Υπάρχει η πιθανότητα συμφωνίας. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως πιθανόν να συγκαλέσει και άλλες συναντήσεις εντός της εβδομάδας για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, πάντως, ο Γερμανός τραπεζίτης που μετέχει στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως δεν θεωρεί εφικτό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία. «Δεν θα περιμέναμε τελική συμφωνία σήμερα» δήλωσε εισερχόμενος στο Ecofin και συμπλήρωσε: «Έχω ήδη σημειώσει ότι θα γίνει ένα ακόμη Ecofin πριν από τη σύνοδο κορυφής» στις 19 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν ριζικά και διατυπώνουν διαφορετικό όραμα για την τραπεζική ενοποίηση. Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει τόση εξουσία σε μία κεντρική τραπεζική αρχή και επιμένει ότι για να χρησιμοποιηθεί ο ESM θα πρέπει να υπάρξει πρώτα αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε. Η Γαλλία, έχοντας τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζητά αντίθετα να επιδειχθεί ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το μείζον θέμα.
Επίσης, οι περισσότερες χώρες δέχονται να αναλάβει η Κομισιόν τα ηνία της νέας αρχής εκκαθάρισης (η ΕΚΤ έχει τον εποπτικό ρόλο). Και σε αυτό το σημείο όμως η Γερμανία αντιδρά, ζητώντας οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους 28 υπουργούς Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της νέας αρχής εκκαθάρισης, το μεγαλύτερο μέρος εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω τακτικών συνεισφορών. Το θέμα είναι τι γίνεται στο μεσοδιάστημα, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ικανός όγκος κεφαλαίων από τις τραπεζικές συνεισφορές.  Η Γερμανία επιμένει στην οδό των κρατικών συνεισφορών. Η Γαλλία την απορρίπτει υποστηρίζοντας πως οι αδύναμες χώρες της περιφέρειας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και αντιπροτείνει τη χρήση των κεφαλαίων του ESM. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι πως σε περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας πρώτα θα εξαντλούνται οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από μετόχους, ομολογιούχους.

Σε μία ύστατη προσπάθεια εύρεσης λύσης, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στο Βερολίνο. «Όλοι δείχνουν κάποια ευελιξία γιατί όλοι θέλουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος.
Οι αποφάσεις ενδέχεται τελικά να ληφθούν από τους αρχηγούς κρατών, την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.  

Πηγή: Euro2day
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ