Powered by

Ιρλανδία: Τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίς

 Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε καίριο πλήγμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ιρλανδία, θα είναι και η πρώτη που θα εξέλθει από τη διαδικασία του μνημονίου και τη λιτότητα.

Η 12η αξιολόγηση του ιρλανδικού προγράμματος, που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2010, ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία, ενώ ο στόχος του Δουβλίνου είναι η έξοδος από το μνημόνιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Το Εurogroup θα συζητήσει το θέμα την προσεχή Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να αποφασιστεί και επίσημα η έξοδο της Ιρλανδίας, ενώ θα συζητηθεί επίσης η ενδεχόμενη πρόβλεψη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην περίπτωση που υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγει και η Ισπανία από το μνημόνιο στο οποίο εισήλθε για τα δάνεια που έλαβε από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επόμενη στη σειρά είναι η Πορτογαλία, η οποία ελπίζει ότι θα βγει εντός του 2014.

Με την άμεση έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά και την Πορτογαλία που θα ακολουθήσει, σε καθεστώς μνημονίου το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα βρίσκονται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Ιρλανδία υιοθέτησε από την έναρξη της κρίσης επτά προγράμματα λιτότητας με μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ, ενώ δανείστηκε από τους εταίρους 85 δισ. ευρώ για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα και να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα. Σταδιακά η ομαλότητα αποκαταστάθηκε αφού προηγήθηκε μια μαζική έξοδο των Ιρλανδών στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, ενώ σήμερα η οικονομία δημιουργεί 3.000 νέες θέσεις απασχόλησης σε μηνιαία βάση.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ