Γιατί ΔΕΝ πρέπει να διαχωριστεί η Τράπεζα Κύπρου

Μήνες διήρκησαν οι εικασίες, όμως φαίνεται τελικά ότι η Τράπεζα Κύπρου (ΤΚ) δεν θα διαχωριστεί σε εμπορική και κτηματική τράπεζα, καθώς το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο μάλλον προκρίνει τη σύσταση ενός εσωτερικού μηχανισμού/μονάδας που θα κληθεί να διαχειριστεί με ενεργό τρόπο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL). Η ιδέα της μεταφοράς στοιχείων παθητικού (π.χ. ELA) σε κάποιο νέο φορέα προφανώς δε βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στο νέο συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να προτιμά μια πιο εξειδικευμένη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, απο ειδικούς στον τομέα αναδιάρθρωσης δανείων. Το ΔΣ προκρίνει δηλαδή ένα πιο ‘συγκεκριμένο’ τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.

Ένας λόγος που ο προαναφερόμενος διαχωρισμός δεν ενδείκνυται, αφορά στη δυσχέρεια μεταφοράς μέρους της χρηματοδότησης ELA της τράπεζας, αλλά και στη συσχέτιση της χρηματοδότησης αυτής με δάνεια που έχουν μέση/μακρά περίοδο αποπληρωμής. Αξίζει ν’αναφερθεί ότι για τη μεταφορά του ELA θα χρειαζόταν η εξασφάλιση ξεχωριστής έγκρισης απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω μη συμμόρφωσης με τη σχετική ισχύουσα συμφωνία. Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος αφορά στη μακροπρόθεσμη οικονομική αξία των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων άπαξ και αυτά ‘μεταφερθούν’ στο νέο φορέα (δηλ. τη κτηματική τράπεζα). Η αποτίμηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων πιθανότατα θα οδηγούσε σε σημαντική απομείωση σε σχέση με την παρούσα λογιστική τους αξία. Αν και το παράδειγμα της Ιρλανδίας δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμο με την κατάσταση στην Κύπρο, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιρλανδία τα προβληματικά και ανακτημένα/κατεσχεθέντα περιουσιακά στοιχεία-ακίνητα, με την εκποίηση τους απομειώθηκαν μέχρι και 70% σε σχέση με τη λογιστική τους αξία.

Αυτή λοιπόν η εσωτερική μονάδα διαχείρισης των NPLs θα αναλάμβανε τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών της νέας ΤΚ. Ο σκοπός του τμήματος/μονάδας θα ήταν η ενεργός διαχείριση των προβληματικών δανείων και η εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων που έχουν ανακτηθεί (ή που πρόκειται να ανακτηθούν), με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας ανάκτησης, χωρίς μεγάλη πίεση χρόνου. Εδώ να σημειώσουμε επίσης τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, συνεπεία τυχόν μαζικής εκκαθάρισης, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι αντισυμβαλλόμενοι (τράπεζες), αλλά και τη δυνατότητα εκποίησης ακινήτων σ’ένα τομέα όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παντελής έλλειψη ρευστότητας.

Στην ΤΚ θα πρέπει να συσταθεί ομάδα ειδικών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων οι οποίοι να είναι γνώστες του τραπεζικού τομέα και του τομέα ακινήτων στην Κύπρο, και με αποκλειστική ευθύνη την ενεργό διαχείριση των ανακτημένων και ασύμφορων περιουσιακών στοιχείων. Για τη σύσταση αλλά και την υλοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού θα πρέπει να γίνει ενδελεχής προετοιμασία, απο τις κυπριακές αρχές ιδιαίτερα, αλλά και απο τις τράπεζες επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι πτυχές - οικονομικές, νομικές, λογιστικές - θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Η νέα ΤΚ θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, βοηθώντας ταυτόχρονα τους υπερχρεωμένους πελάτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) ή αυτούς με προβληματικά δάνεια να εξεύρουν βιώσιμες, δημιουργικές λύσεις. Η τράπεζα έχει βέβαια κληρονομήσει ένα βαρύ παρελθόν - μια αύξηση ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας.

Πλέον η ΤΚ είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και έχει εξέλθει απο το καθεστώς εξυγίανσης. Τελεί υπο νέα διοίκηση, η οποία και έχει εκπονήσει πενταετές σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το δε Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε με ικανοποίηση τα μέτρα που έχουν παρθεί προς επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης και περιφρούρησης της ΤΚ είναι προς το συμφέρον όλων. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

http://www.theparthenonpartners.com/


 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης