Η Κύπρος στο World Travel Market
08:13 - 05 Νοεμβρίου 2013
Άνοιξε τη Δευτέρα τις πύλες της η φετινή Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση (World Travel Market) στο Λονδίνο, στον εκθεσιακό χώρο του Excel.
Η Κύπρος καταλαμβάνει με περίπου 50 περίπτερα τον ίδιο χώρο με τα περασμένα έτη, δίπλα στον κεντρικό διάδρομο που περνά από την περιοχή των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Οι επισκέπτες είναι κατά βάση επαγγελματίες του τουρισμού που ενημερώνονται για την κατάσταση και τις προοπτικές του τομέα στην Κύπρο, συζητώντας πιθανότητες συνεργασίας και δραστηριοποίησης στο νησί.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος παραχωρεί την κεντρική διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης. Ο κ. Λακκοτρύπης συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη και το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Μάριο Χαννίδη.
Οι Κύπριοι αξιωματούχοι δηλώνουν ενθαρρυμένοι από την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών που ακολούθησε μία αναταραχή μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. «Στόχος για το 2013 ήταν να έχουμε περισσότερη αύξηση από το 2012, που πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τις αφίξεις και τα έσοδα από το 2001. Λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά γεγονότα του Eurogroup και το πλήγμα που επέφεραν στον τουρισμό, η μικρή πτώση που καταγράφεται αυτή τη στιγμή για το 2013, που κυμαίνεται γύρω στο 3%, δείχνει ότι οι σωστές ενέργειες του Οργανισμού αλλά και των ιδιωτικών φορέων του τουρισμού έχουν αποδώσει. Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται θα είναι ιδιαίτερα θετικά για τον τουρισμό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαννίδης.
Όπως πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, μπορεί οι φετινές αφίξεις να έχουν τη μείωση του 3%, ωστόσο το Σεπτέμβριο ήταν αυξημένες κατά περίπου 6,7%, ενώ τα έσοδα τον Ιούλιο -για τον οποίο έχουμε τα πιο πρόσφατα οριστικά στοιχεία- ήταν αυξημένα κατά περίπου 12,3% σε ετήσια βάση.
Αναφερόμενος στην κίνηση από την παραδοσιακή ισχυρή αγορά της Βρετανίας, ο κ. Χαννίδης παραδέχθηκε ότι σχεδόν την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μία σαφής πτώση. «Ένας από τους στόχους των επαφών μας εδώ με τους τουριστικούς πράκτορες είναι να αφουγκραστούμε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η αγορά, ούτως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις για να αναχαιτίσουμε την οποιαδήποτε πτώση από τη βρετανική αγορά, στην οποία πιστεύουμε. Άρα ο στόχος είναι αφενός οι συνεργασίες που θέλουμε για το 2014 και αφετέρου η εύρεση τρόπων αναχαίτισης της οποιαδήποτε πτώσης από τη βρετανική αγορά.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κύπρο, ο κ. Χαννίδης σημείωσε αρχικά ότι η συζήτηση επ’ αυτού έχει αρχίσει εδώ και 22 χρόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Για πρώτη φορά κάναμε πριν από τέσσερις μήνες στον ΚΟΤ μία εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία εμπλέκονται όλοι οι φορείς του τουρισμού της Κύπρου, ιδιωτικοί και κρατικοί, που καλύπτουν όλα τα είδη τουρισμού, ούτως ώστε όλοι μαζί να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Έχουμε αναλύσει λοιπόν τα δεδομένα και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το τελικό πόρισμα με βάση το οποίο θα καθοριστεί η στρατηγική μας για τη χειμερινή περίοδο», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΚΟΤ και συνέχισε: «Είναι άδικο για την Κύπρο που το χειμώνα έχει μέση θερμοκρασία 15 με 18 βαθμούς να έχουμε ουσιαστικά αποτύχει στον τομέα του χειμερινού τουρισμού, ενώ άλλες χώρες με χειρότερα δεδομένα να έχουν πετύχει. Πρέπει να σημειώσω δε ότι ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από χώρες της βόρειας Ευρώπης, μεταξύ άλλων από αθλητικές ομάδες που θέλουν να έρχονται στην Κύπρο για προπόνηση, για τουρισμό υγείας και για ανάρρωση από επεμβάσεις, για τις χειμερινές εκκλησιαστικές διαδρομές του νησιού με τα βραβευμένα από την UNESCO μνημεία και για τις διαδρομές κρασιού με τις πολλές ποικιλίες – μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα καταδείχτηκε από έρευνα πως το πρώτο κρασί είχε παρασκευαστεί στην Κύπρο».
Για τους εκτός Βρετανίας τουρίστες ο κ. Χαννίδης στάθηκε στη «σημαντική άνοδο» των αφίξεων από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ισραήλ, σημειώνοντας πως σπουδαίο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η ηλεκτρονική θεώρηση βίζας.
Παρούσα στα κυπριακά περίπτερα ήταν η γνωστή και στη Βρετανία Κύπρια μαγείρισσα Τόνια Μπάξτον, τις εκπομπές και τα βιβλία της οποίας γνωρίζουν εκατομμύρια τηλεθεατές και αναγνώστες. Ο ρόλος της έγκειται στην ανάδειξη της κυπριακής κουζίνας.
«Η γαστρονομία είναι πολύ σημαντική. Ο τουρίστας τι θέλει βασικά; Ήλιο, άμμο, θάλασσα αλλά και καλό φαγητό. Και στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, έχουμε τα καλύτερα υλικά, τις καλύτερες συνταγές, το καλύτερο φαγητό και εφόσον μαγειρεύεται καλά – πρέπει να το τονίσω αυτό – τότε γίνεται μία σημαντική εμπειρία στο σύνολο των διακοπών τους. Νομίζω ότι πολλοί επιλέγουν τις διακοπές τους έχοντας στο μυαλό τους και το φαγητό. Αν ακούσετε, θα δείτε ότι όσοι είχαν κακή εμπειρία με το φαγητό δεν επιστρέφουν στον ίδιο προορισμό. Αν τους άρεσε το φαγητό, θα επιστρέψουν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κα. Μπάξτον.
Ο κ. Λακκοτρύπης είχε σύντομη συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία χάρισε αντίτυπο του βιβλίου φωτογραφιών του Δώρου Παρτασίδη Faces of Cyprus.