Στο επιχειρείν, ο φόβος και ο εφησυχασμός βλάπτουν σοβαρά


Σαν Ελληνοκύπριοι δυσκολευόμαστε πολύ να αντιμετωπίσουμε την όποια αποτυχία! Στη μικρή κοινωνία της Κύπρου, και μόνο στη σκέψη της αποτυχίας υπάρχει ένα ‘στίγμα’. Γενικά οι Κύπριοι αποφεύγουν να συζητούν καν το θέμα. Σε άλλες χώρες της ΕΕ όμως, η αποτυχία δε θεωρείται ντροπή - αντίθετα, εκεί την αντιμετωπίζουν σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής: το πάθημα, δηλαδή, γίνεται μάθημα.

Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι εαν κάποιος θέλει να πετύχει σαν επιχειρηματίας, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει και να χωνέψει την έννοια της αποτυχίας.

Ένα κύριο γνώρισμα του σύγχρονου επιχειρηματία είναι η διάθεση για ρίσκο. Βέβαια η ‘καλύτερη’ στρατηγική έγκειται στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, ήτοι ο σταθμισμένος κίνδυνος. Ο επιχειρηματίας ωστόσο θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη του ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ο υπέρμετρος φόβος της αποτυχίας αποτρέπει κάποιον απο το να παίρνει ρίσκα, και το επιχειρηματικό αυτό ελάττωμα μπορεί με τη σειρά του να αποβεί μοιραίο αφού εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν πετυχαίνουν διάνα στην κάθε προσπάθεια. Αντίθετα, ως επιχειρηματίες έχουμε υποστεί αρκετές αποτυχίες. Το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας είναι ακριβώς να μην αποθαρρύνεται κανείς απο τυχόν αποτυχίες. Διαχρονικά έχουμε διαπιστώσει ότι οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες τείνουν να είναι αυτοί που έχουν μάθει να αντέχουν, να ξεπερνούν τις αποτυχίες.

Ένα απ’τα μυστικά της επιτυχίας λοιπόν, είναι να έχει κανείς εμπιστοσύνη στη δέουσα επιμέλεια και να αναλύει με κάθε λεπτομέρεια την όποια συμφωνία. Μόλις δε αντιληφθεί κανείς ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα προς το καλύτερο, είναι σοφό να απεγκλωβίζεται - όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο - παρα να επιμένει απλά και μόνο για να μην ‘εξευτελιστεί’.

Την ίδια επιχειρηματολογία έχω αναπτύξει μιλώντας και με τη μητέρα μου, πολλές φορές, και ιδιαίτερα σε περιόδους όταν η οικογενειακή μας επιχείρηση πάσχιζε.

Είμαι επίσης θιασώτης της ιδέας ότι η επιτυχία είναι ένα ταξίδι, όχι ο προορισμός. Ξέρω ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η πραγματικότητα! Οι επιχειρηματίες θα πρέπει πάντα να ασκούν αυτοκριτική ώστε να βελτιώνονται. Αυτό ισχύει και για όσους είναι επιτυχημένοι - μην εφησυχάζεστε, να ψάχνετε συνεχώς τρόπους βελτίωσης.

Μπορείτε να πάρετε πολύτιμα μαθήματα τόσο απο την επιτυχία όσο και απο την αποτυχία. Στο επιχειρείν, ο φόβος και ο εφησυχασμός είναι εξίσου επιβλαβείς.

www.theparthenonpartners.com

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;