Limassol Economic Forum: Ώρα για ανάκαμψη
08:10 - 28 Νοεμβρίου 2013
Στο απόλυτο βήμα έκφρασης ιδεών και ανταλλαγής απόψεων γύρω από οικονομικά θέματα και όχι μόνο έχει εξελιχθεί το Limassol Economic Forum.
Για τέταρτη χρονιά περισσότεροι από 450 σύνεδροι παραβρέθηκαν στο Forum, με κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη από την Κύπρο και το εξωτερικό, δίνοντας τροφή για σκέψη, αλλά και αρκετά θετικά μηνύματα για το 2014.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το φετινό Forum ενέργησε ως κέντρο πολυφωνίας, με τις απόψεις να διίστανται όσον αφορά την ορθότερο οδό προς την ανάκαμψη.
Η μια σχολή υποστήριξε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και η άλλη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θεωρώντας ότι τα προγράμματα στήριξης εφαρμόζονται ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, επιφέροντας αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών.
Μήπως όμως η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση; Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος πρέπει να χάσει τα περιττά κιλά και φυσικά η δίαιτα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξει συνήθειες και να κάνει ριζικές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα του. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την οικονομία.
«Σήμερα πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια υπηρεσία της Κύπρου είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Έκανε λόγο για αχρείαστες σπατάλες αλλά και κοινωνικές παροχές βασισμένες σε προεκλογικές σκοπιμότητες αντί αξιόπιστα κριτήρια. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε σημαντικές περικοπές δαπανών και όχι σε νέους φόρους και μίλησε για ριζοσπαστικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, από τις τράπεζες, μέχρι την υγεία και τις αποκρατικοποιήσεις, στοχεύοντας σε ένα υγιές οικονομικό μοντέλο.
Απώτερος στόχος του υπουργού δεν είναι άλλος από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Το εργαλείο των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολύνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.
Ένας στόχος που άφησε αρκετά ικανοποιημένους τους σύνεδρους επιχειρηματίες, οι οποίοι στα πηγαδάκια που σχημάτιζαν κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων συμφωνούσαν σε δύο σημεία. «Το 2014 ναι μεν θα είναι δύσκολο, όμως η σταθερότητα θα επανέλθει».
Η Κύπρο τη χρονιά που πέρασε δέχθηκε το βαρύτερο χτύπημα που μπορούσε να δεχθεί μια οικονομία. Το αναπάντεχο bail-in θα μπορούσε να διαλύσει την κυπριακή οικονομία, η οποία όμως στάθηκε όρθια παρά τις πληγές της. Τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα παραμένουν, οι πελάτες στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένουν και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αρχίζει δειλά δειλά να ανακάμπτει.
Λίγο το ότι, όπως αναφέρθηκε και στο Forum, οι θεσμικοί επενδυτές άρχισαν και πάλι να αναζητούν επενδύσεις με υψηλό ρίσκο, λίγο το ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, λίγο τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, το αποτέλεσμα φαίνεται να μας ευνοεί. Αν μάλιστα κρίνουμε από το γεγονός ότι οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μάλλον πρέπει να βιαστούμε ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους προτού χάσουμε το τρένο. Ένα τρένο το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Ασίας – Ευρώπης και η Κύπρος με τη γεωγραφική της θέση βρίσκεται στο ιδανικό σημείο. Σύμφωνα με τον Δρ Nasser H. Saidi πρώην υπουργός οικονομικών και εμπορίου του Λιβάνου, το «μέλλον» βρίσκεται στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ το 52% των επενδύσεων προέρχεται από την Ασία. Η Κύπρος λοιπόν οφείλει να εκμεταλλευτεί ορθά και με στρατηγικό πλάνο τη γεωγραφική της θέση.