Τεχνογνωσία ή αυτογνωσία

Tο κλειδί για επιλογή κλάδου σπουδών ή επαγγέλματος

Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγάλος αριθμός ανέργων βρίσκονται σήμερα σ ένα σημαντικό σταυροδρόμι της ζωής τους. Οι μεν μαθητές πρέπει να επιλέξουν κλάδο σπουδών ενώ οι άνεργοι πρέπει να επιλέξουν επαγγελματική πορεία πλεύσης, ενδεχομένως διαφορετική από εκείνη που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα.

Οι μαθητές, κυρίως στο Λύκειο, βρίσκονται κάτω από πίεση για να επιλέξουν κλάδο για τις Ακαδημαϊκές τους σπουδές που θα τους εξασφαλίσει το μέλλον και τη επιτυχία τους. Οι γονείς από την πλευρά τους, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μελετούν και να έχουν καλούς βαθμούς για να έχουν μια καλή ακαδημαϊκή πορεία. Ατέλειωτες ώρες αναλώνονται σε διαδρομές για ιδιαίτερα μαθήματα,  μελέτη στο σπίτι και εξετάσεις για να διασφαλιστεί, όπως πιστεύουν όλοι, το οικονομικό και επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους.

Η επιλογή  κλάδου σπουδών ή επαγγελματικής καριέρας δεν είναι όμως ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση.

Ας δούμε με ποιά κριτήρια γίνεται συνήθως αυτή η επιλογή.

1.     Οι προσδοκίες των γονιών είναι ένα σημαντικό κριτήριο. Ο πατέρας είναι γιατρός άρα θέλει και το παιδί του να γίνει γιατρός. Η μητέρα ήθελε να γίνει δικηγόρος και κατευθύνει τη δική της κόρη να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα
2.    Η άμεση εξεύρεση εργασίας είναι ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Υπάρχει ανάγκη για ένα επάγγελμα. Θα βρει δουλειά δηλαδή όταν τελειώσει τις σπουδές του ένα παιδί ;
3.    Οι οικονομικές αποδοχές και τα ωφελήματα  που είναι συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο επάγγελμα.
4.    Η κοινωνική καταξίωση και αποδοχή που συνδέεται με κάποια επαγγέλματα
5.    Οι αντιλήψεις των ιδίων των νέων και του περίγυρου  τους για το τι τους ταιριάζει.
‘Όλα τα πιο πάνω κριτήρια είναι σεβαστά. Όμως στην όλη διαδικασία και προσπάθεια για σωστή επιλογή παραβλέπονται  πολλές φορές  οι αξίες, η προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα, οι δεξιότητες, οι ικανότητες και προτιμήσεις  που είναι πάρα πολύ  σημαντικά όχι μόνο για σωστή επιλογή αλλά κυρίως για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία που να  ικανοποιεί και εσωτερικά ένα άτομο.

Χρειάζεται δηλαδή να καταλάβει ο κάθε ένας από εμάς καλύτερα τον εαυτό του , την προσωπικότητά του, τι μας αρέσει να κάνουμε, τι ικανότητες έχουμε και ποιές είναι οι αξίες της ζωής μας, πριν προχωρήσουμε στην τελική μας επιλογή,

Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία που  προσφέρουν μεγαλύτερη αυτογνωσία ενώ παράλληλα θα πρέπειι  να βελτιώνουμε τις τεχνικές και ακαδημαϊκές μας γνώσεις.
Τα εργαλεία αυτά, που μερικές φορές αναφέρονται και ως τεστ προσωπικότητας, προσφέρουν λεπτομερή ανάλυση και πληροφόρηση για κάθε άτομο.

Αν για παράδειγμα ένα άτομο είναι εξωστρεφές και επικοινωνιακό, ταιριάζει περισσότερο με επαγγέλματα που έχουν επαφή με συνεργάτες και πελάτες Από την άλλη, αν είναι άτομο εσωστρεφές με οργανωτικές ικανότητες και πειθαρχία τότε ταιριάζει περισσότερο με επαγγέλματα που απαιτούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες που προσφέρουν τα τεστ αυτά είναι μερικές φορές εκπληκτικές μια και αποκαλύπτουν συχνά στοιχεία για τον εαυτό μας που ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε, όπως κρυμμένα ταλέντα προτιμήσεις αξίες κα ικανότητες.

Αν το επάγγελμα που θα επιλέξουμε ταιριάζει με την προσωπικότητα μας είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα είμαστε και πληρέστεροι εσωτερικά και φυσικά πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί.
Δεν αρκεί λοιπόν η τεχνογνωσία. Θα πρέπει να συνδυάσουμε την ακαδημαϊκή γνώση με την αυτογνωσία για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις που αν και αφορούν πιο άμεσα την επαγγελματική μας καριέρα αφορούν και την ίδια τη ζωή μας γενικότερα μια και η δουλειά μας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας.
Θα ήθελα λοιπόν να ενθαρρύνω τους νέους μας που ακόμα σκέφτονται τι κλάδο θα ακολουθήσουν αλλά και όσους σκέφτονται να αλλάξουν καριέρα είτε ως εθελούσια επιλογή είτε ως αναγκαστική λόγω της οικονομικής κρίσης να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα μέσω αυτών των εργαλείων τον εαυτό και την προσωπικότητά τους πριν κάνουν το επόμενο βήμα.

Χρειάζεται βέβαια να υπογραμμίσω ότι τα εργαλεία στα οποία αναφέρομαι θα πρέπει να είναι επιστημονικά και αξιόπιστα και να χρησιμοποιούνται και  ερμηνεύονται από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες που μπορούν να καθοδηγήσουν μέσα από τα αποτελέσματα την προσπάθεια για καταγραφή μιας ολοκληρωμένη εικόνας της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και των προτιμήσεων μας.
Τεχνογνωσία λοιπόν ναι. Αλλά σε συνδυασμό με αυτογνωσία.
 

Δειτε Επισης

Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης