Powered by

Ισπανία-Ιρλανδία βγαίνουν από το μνημόνιο

Η έξοδος της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα προσαρμογής, η πρώτη στα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2014, στέλνει μήνυμα ελπίδας και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (μνημόνιο), δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Η Ευρωζώνη στήριξε τις δύο χώρες όταν χρειάστηκαν βοήθεια και σήμερα, έχοντας επιλύσει τα περισσότερα προβλήματά τους, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ανέφερε.

Ο κ. Ρεν χαιρέτισε την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να μην ζητήσει ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία πέτυχε σημαντική πρόοδο, οι προκλήσεις παραμένουν, αλλα η έξοδος είναι ένα ξεκάθαρο μηνυμα στις αγορες. Στέλνει επίσης μήνυμα και στις άλλες χώρες που βίσκονται σε πρόγραμμα, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε από το ταμείο διάσωσης, επιτρέπει στη χώρα να διατηρήσει μια πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.

Για την Ισπανία είπε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ήταν πολυ αποτελεσματικό για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος σταθεροποιήθηκε, οι καταθέσεις αυξήθηκαν και οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στις αγορές. Η αναδιάρθωση των τραπεζών συνεχίζεται και η διακυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό τομέα εχει ενισχυθεί σημαντικά, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραστη, αλλά οι τράπεζες έχουν ρευστότητα για την αντιμετώπιση αρνητικών εξελίξεων.

"Οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους», δήλωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες, ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν, η χώρα του ετοιμάζεται να επιστρέψει οριστικά στις αγορές δανεισμού μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο το Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή έξι μηνες μετά την Ελλάδα, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων από τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανήλθε στα 85 δισ. ευρώ. Συνολικά στη διάρκεια της τριετίας οι δύο ιρλανδικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν επτα πακέτα λιτότητας ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Η περίπτωση της Ισπανίας ήταν διαφορετική, δεδομένου ότι η χώρα αυτή δεν εισήλθε σε πλήρες μνημόνιο, ούτε χρηματοδοτήθηκε από το ΔΝΤ. Τα δάνεια ύψους 41,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας πήγαν στην αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Η Μαδρίτη δεν αποκλείστηκε ποτέ από τις αγορές, αφού δανείζονταν κανονικά σε όλη τη διάρκεια που εφάρμοζε το πρόγραμμα.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ