Στουρνάρας στους FT: Καταφέραμε να φέρουμε σταθερότητα
06:49 - 09 Οκτωβρίου 2013
Τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει με δηλώσεις του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, την επομένη της παρουσίασης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.
«Είναι προφανές τώρα ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που ο προϋπολογισμός εκτελείται χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος (για φέτος) και ότι επιδίωξη για το 2014 είναι ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα, δηλαδή χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την ύφεση, είναι πάνω από το 4% του εθνικού προϊόντος και αποτελεί το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Είναι μια ένδειξη του πόσο μακριά έχουμε έρθει», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, αν και οι συζητήσεις δε θα ξεκινήσουν πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat τον Απρίλιο.
Αναφέρεται επίσης ότι ενώ το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως προκύπτει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα την επόμενη διετία, ο κ. Στουρνάρας έχει υποστηρίξει ότι ίσως δε θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως γράφει η εφημερίδα, «ισχυρίζεται ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα μείγμα μέτρων συμπεριλαμβανομένης μιας γρήγορης επιστροφής στις διεθνείς αγορές και μιας μεταφοράς υπαρχόντων κονδυλίων διάσωσης που έχουν περισσέψει από τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας».
Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί σε πιέσεις για επιβολή περισσότερων οριζοντίων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά αναγνώρισε πως χρειάζεται επιτάχυνση και εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι μια λεπτή ισορροπία, αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διαρθρωτικές παρά στις οριζόντιες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τα έσοδα μέσω της πάταξης της απάτης στις κοινωνικές ασφαλίσεις και κλείνοντας παραθυράκια που ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι απαρτίζουν περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις βασικές συντάξεις στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά περικοπές σε επικουρικές συντάξεις είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος του ΙΚΑ, που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι ενώ οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη νομοθετηθεί, επιτρέποντας στον «εύθραυστο» κυβερνητικό συνασπισμό να αποφεύγει μια αντιπαράθεση στη Βουλή έχοντας μια πλειοψηφία μόνο πέντε εδρών, ο αμφιλεγόμενος φόρος ακίνητης περιουσίας που αναμένεται να περιλαμβάνεται στην τελική ψηφοφορία του επόμενου μήνα επί του προϋπολογισμού, «ίσως δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης».