Ανανέωση Διατάγματος για ωράρια;

Ένα από τα καυτά θέματα για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι το θέμα της ανανέωσης ή όχι του διατάγματος για την φιλελευθεροποίηση των ωραρίων. Καυτό θέμα είναι φυσικά και για τις συντεχνίες, τα κόμματα, τους εργαζομένους και τους ανέργους. Βασικά όλους!

Από την μια πλευρά ο νεοσύστατος σύνδεσμος του λιανικού εμπορίου που στηρίζει την επέκταση του διατάγματος προωθώντας ως βασικό επιχείρημα την αύξηση στις προσλήψεις και από την άλλη η ΠΟΒΕΚ που διατυμπανίζει τον αφανισμό περισσότερων μικρών επιχειρήσεων εάν συνεχιστεί το διάταγμα. Πιστεύω ότι οι λόγοι που έχουν κλείσει τόσες πολλές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα είναι πολλοί και καμία σχέση δεν έχουν με το διάταγμα. Άλλωστε καμία επιστημονική μελέτη δεν υπάρχει που να το αποδεικνύει. 

Αντιθέτως δεν είναι μυστικό ότι οι κύριοι λόγοι είναι η κατάρρευση των τραπεζών, η κακή οικονομική διαχείριση του κράτους τα τελευταία χρόνια, η φούσκα των ακινήτων, η ανελαστικότητα της οικονομίας μας και η δική μας απληστία. 

Οι παραπάνω λόγοι είναι η αρχή της οικονομικής μας κατάρρευσης σαν κράτος και οικονομία, και φυσιολογικό είναι να κλείνουν επιχειρήσεις.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι τι κάνουμε σήμερα που οι επιλογές μας είναι λίγες και τα προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα; Καταδικάζουμε ένα μέτρο που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής πάνω από 800 θέσεις εργασίας ή προσπαθούμε να το στηρίξουμε για να επιτύχει;

Άλλωστε ποιος από αυτούς που το καταδικάζουν θα έχει τα κότσια να εξηγήσει το γιατί σε αυτούς που θα απολυθούν; Μήπως θα αναλάβει κάποιος από αυτούς να τους παίρνει φαΐ σπίτι ή να τους πληρώνει τις δόσεις; Πολύ αμφιβάλλω!

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα σαν οικονομία και σαν χώρα και πρέπει να την πολεμήσουμε με όλους τους τρόπους. Επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κλείνουν, με η χωρίς το διάταγμα, και αυτό είναι φυσιολογικό αφού ακόμη δεν πιάσαμε πάτο.

Το διάταγμα θα βοηθήσει να συγκρατήσουμε την ανεργία μέχρι να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να το κάνουμε να δουλέψει.
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;