Powered by

FT: Οι ελληνικές τράπεζες ελκύουν ξένα hedge fubds

Το ισχυρό ενδιαφέρον του για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στους Financial Times ο Τζον Πώλσον, ιδρυτής του ομώνυμου hedge fund που είναι εκ των μεγαλύτερων του κόσμου.

Όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Πώλσον και μια ομάδα επιθετικών αμερικανικών αντισταθμιστικών κεφαλαίων ηγούνται «επέλασης» στις ελληνικές τράπεζες, βέβαιοι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αντιστρέφεται. «Τόση είναι η ισχύς του ενδιαφέροντός τους, ώστε οι μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν τώρα να πείσουν την κυβέρνηση να εξετάσει την επίσπευση της επαναϊδιωτικοποίησης του εδώ και καιρό προβληματικού τομέα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επενδυτής εγκωμιάζει την κυβέρνηση «που διάκειται πολύ θετικά υπέρ του επιχειρείν» και σχολιάζει ότι «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που μάλλον θα ωφελήσει τον τραπεζικό τομέα». Ο κ. Πώλσον επιβεβαιώνει ότι το hedge fund του έχει σημαντικό μερίδιο στην Πειραιώς και την Alpha, που έχουν εξέλθει στην καλύτερη κατάσταση από την κρίση, όπως σχολιάζουν οι FT. «Αμφότερες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλό μάνατζμεντ», σημειώνει ο κ. Πώλσον.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση της ελληνικής κατάστασης, η εφημερίδα προσθέτει ότι πέρα από το Paulson & Co υπάρχουν και άλλα γνωστά hedge fund που επενδύουν με επιθετικό τρόπο στην Ελλάδα, όπως τα Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Επίσης υπάρχουν αντισταθμιστικά κεφάλαια με πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδύσεων που έχουν ήδη τοποθετήσεις στην Ελλάδα, όπως το Wellington Capital Group και το Fidelity.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, οι ελληνικές τράπεζες ήταν εν πολλοίς θύματα της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς και την Alpha αναφέρεται ότι γενικά θεωρούνται τα ασφαλέστερα στοιχήματα για τους επενδυτές μετά τις ασκήσεις ανακεφαλαιοποίησης νωρίτερα μέσα στο έτος. Η τιμή των μετοχών τους έχει ενισχυθεί κατά 8% έκτοτε, το οποίο μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσοστό, αλλά την ίδια ώρα τα warrants που δίνονται στους επενδυτές μαζί με τις μετοχές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100% και 80% αντίστοιχα.

Όπως εξηγείται, όσο πιο σύντομα αυτά τα warrants ανταλλαγούν με μετοχές, τόσο πιο γρήγορα οι τράπεζες θα περάσουν υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, σημειώνεται πως κάποιοι τραπεζίτες θεωρούν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεάσουν επενδυτές από hedge fund. Παρά τη βούληση μείωσης των τιμών αυτών, εκτιμάται ότι η τρόικα θα αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης των τραπεζών, καταλήγει το δημοσίευμα επικαλούμενο τραπεζίτες.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής