Τουριστικά και άλλα θέματα συζήτησαν ΣΤΕΚ – Αβέρωφ

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τουριστική βιομηχανία συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), υπό τον πρόεδρό του Άκη Βαβλίτη. 
 
Ο κ. Βαβλίτης έδωσε έμφαση στο θέμα της ανεπαρκούς ρευστότητας και των ψηλών δανειστικών επιτοκίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα οποία δημιουργούν σοβαρή τροχοπέδη στη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Νεοφύτου εξήγγειλε την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας αναπτύξεως, η οποία θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και νέων αναπτυξιακών έργων με ευνοϊκούς όρους και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλιών. 
 
Επίσης, συζητήθηκε η αδυναμία που αντιμετωπίζουν ορισμένα ξενοδοχεία που βρίσκονται εγκατεστημένα είτε στην ύπαιθρο είτε εκτός τουριστικών ζωνών για αξιοποίηση τόσο των πρόσφατα εξαγγελθέντων πολεοδομικών κινήτρων όσο και αυτών που εφαρμόζονται από το 2011. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ υπογράμμισε ότι σε σχέση με τα κίνητρα του 2013, όσα ξενοδοχεία αδειοδοτήθηκαν με ψηλότερο συντελεστή δόμησης απ' ότι ισχύει σήμερα δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτά και ως εκ τούτου εισήγηση του ΣΤΕΚ είναι να δοθεί η δυνατότητα για προσθήκες που ισοδυναμούν με ποσοστό 20% του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης, ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεσμεύτηκε όπως άμεσα προωθήσει το θέμα προς επίλυση.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το μείζον θέμα της πλήρους φιλελευθεροποίησης των αιθέρων, η εκ βάθρων εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, το ψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση των παραλιών, η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του ΚΟΤ και η αναβάθμιση και δημιουργία ελκυστικού τουριστικού προϊόντος για τη χειμερινή περίοδο. 
 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων