Οι αριθμοί και η ευκαιρία της Ελληνικής Τράπεζας

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και το ίδιο ισχύει για την περίπτωση της Ελληνικής τράπεζας. Ο ερασιτεχνικός τρόπος με τον οποίο ετσιθελικά επιδιώκει η Εκκλησία να κρατήσει τον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας (μίας ιδιωτικής, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας) φανερώνει πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή δομών και λειτουργιών στο κράτος σήμερα.

Η τράπεζα αυτή την στιγμή χρειάζεται κεφάλαια (300εκ) και αυτός είναι ο λόγος που έκανε ΑΜΚ. Η Ελληνική τράπεζα είναι μία ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο ΧΑΚ, με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ανήκει στους μετόχους της και συνεπώς οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα και πάντοτε προς το συμφέρον των μετόχων της αλλά και των πιστωτών της. Θα πρέπει να τονιστεί πως οι κάτοχοι χρεογράφων δεν θα είναι απαραίτητο να μετατρέψουν τα χρεόγραφα σε ΜΑΚ 2 και συνεπώς σε μετοχές αν η ΑΜΚ με 168εκ είναι επιτυχημένη. Ακόμα όμως και αν χρειαστεί να μετατραπούν σε μεταγενέστερο στάδιο θα είναι σίγουρα με καλύτερες προϋποθέσεις. Επιπλέον τα διάφορα ταμεία που έχουν επενδύσει σε Χρεόγραφα της τράπεζας θα είναι καλύτερα προστατευμένα αφού τα 168εκ θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον ανάχωμα για πιθανές νέες ζημιές προτού χρειαστεί να μετατραπούν σε μετοχές.

Ας δούμε όμως τα νούμερα της Ελληνικής Τράπεζας για να έχουμε και μία καλύτερη εικόνα της εταιρείας:

Οι αριθμοί

Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 420 εκ (Ιούνιο 2013) δηλαδή 0,68 σεντ ανά μετοχή. Ακόμα και αν αφαιρεθούν τα χρήματα που υπολόγισε η PIMCO ότι χρειάζονται για προβλέψεις έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων (294 εκ) το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ήταν 126 εκ δηλαδή 0,20 σεντ. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή πολύ υψηλότερα από τα 0,05 σεντ που αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει σε υψηλότερα επίπεδα.

Κερδοφορία

Η Τράπεζα έχει ετήσια κερδοφορία προ προβλέψεων 110εκ - 135εκ που θα της επιτρέψει όταν το ύψος των προβλέψεων επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα να αποφέρει κερδοφορία 50εκ – 65εκ. Αυτό από μόνο του αρκεί για να γίνει κατανοητό πόσο ελκυστική είναι για κάποιο Fund μία επένδυση 168εκ ώστε να ελέγξει την τράπεζα.
Κεφάλαια

Η Τράπεζα θα πρέπει να έχει 430εκ - 460εκ κεφάλαια ώστε να συμμορφωθεί με τις επιταγές της ΚΤΚ για 9% Core Tier 1. Με την μετατροπή των Αξιογράφων 126εκ και την εισροή νέων κεφαλαίων (168εκ) από το Αμερικανκό Fund  η Τράπεζα θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί πιο σωστά και να έχει και τα 180εκ των Χρεογράφων διαθέσιμα για επιπλέον κεφάλαια αν χρειαστούν. Με την εξέλιξη αυτή θα μιλάμε για την καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ευρώπη με Core Tier1 12%, προβλέψεις που να καλύπτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 50% των συνολικών δανείων και με δυνατότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάσουν μέχρι και το 67% των συνολικών δανείων. Είναι νομίζω ξεκάθαρο πως η εισροή νέων κεφαλαίων είναι προς το συμφέρον των μετόχων και των πιστωτών της τράπεζας. 

Η ευκαιρία λοιπόν για την δημιουργία της καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί στον βωμό του ουτοπικού συνθήματος ότι η τράπεζα πρέπει να παραμείνει σε χέρια Κυπριακά. Στόχος θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η ΚΤΚ μπορεί με τον εποπτικό της ρόλο να βοηθήσει ώστε ο νέος επενδυτής να λειτουργήσει την τράπεζα με τρόπο που να είναι ωφέλιμος για την χώρα.
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;