PwC: Επικέντρωση τραπεζών σε αξιολόγηση ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την επικείμενη αξιολόγηση που θα διενεργηθεί σε τράπεζες της Ευρωζώνης πριν από την ανάληψη της άμεσης εποπτικής αρμοδιότητάς της στα πλαίσια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Ο Στέλιος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου σχολίασε:

«Οι τράπεζες έχουν σήμερα μια σαφέστερη εικόνα της μεθοδολογίας και των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ επιβεβαιώνονται οι 128 τραπεζικοί οργανισμοί που εμπίπτουν στην αξιολόγηση. Στο τέλος της συνολικής αξιολόγησης θα δημοσιευθεί το ενιαίο συμπέρασμα, που θα αποτελείται από την αξιολόγηση των κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), αντί για τα αποσπασματικά αποτελέσματα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προετοιμασία τους ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ να επιτύχει τους στόχους της, που είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η λήψη διορθωτικών μέτρων όπου κρίνεται αναγκαίο και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ένας σημαντικός κίνδυνος που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες κατά το χρόνο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων προκύπτει από την ικανότητα των αγορών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα ενδεχομένως μεγάλο αριθμό τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης που θα επιδιώξει είτε να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια είτε να πωλήσει στοιχεία ενεργητικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται το δεύτερο μισό του 2014.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τον επιμερισμό του βάρους, που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, επιδεινώνουν το πρόβλημα της επείγουσας συγκέντρωσης κεφαλαίων. Μερικές από τις τράπεζες με τις οποίες έχουμε επικοινωνήσει τείνουν περισσότερο στην έκδοση υβριδικών τίτλων παρά ιδίων κεφαλαίων. Ωστόσο, το κεφαλαιακό όριο για το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων παραμένει άγνωστο, εφόσον το 8% ισχύει μόνο για το βασικό σενάριο. Επίσης, μερικές τράπεζες δηλώνουν ότι ο κίνδυνος διάσωσης με ίδια μέσα αμέσως μετά τη διεξαγωγή του stress test καθιστά πολύ πιο δύσκολη την έκδοση σε λογικό κόστος. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προβλέψουν και να συγκεντρώσουν κεφάλαια σήμερα, καθώς δεν μπορούν να καθορίσουν με βεβαιότητα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το κεφαλαιακό όριο.»
 

Δειτε Επισης

Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
Μάριος Ηροδότου: Ακριβή επένδυση, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι επιχειρηματίες του κινηματογράφου
Παρουσίαση θεμάτων ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας από τον Όμιλο Green Energy και τον Δήμο Αμαθούντας
Διάλεξη με θέμα «Ψυχική υγεία στην εργασία» στα κεντρικά γραφεία του ομίλου της CNP Κύπρου
Το Where to Invest Forum έρχεται για να διευρύνει τους επενδυτικούς σας ορίζοντες
Σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για ΠΥΚΣ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Ο Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ
Με τους περισσότερους δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους η Κύπρος-Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης