Βιωσιμότητα τοπικής αυτοδιοίκησης και ακίνητα
13:17 - 30 Οκτωβρίου 2013
Είναι γεγονός αρκετοί Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια οδηγούνται σε στάση πληρωμών και σύντομα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των συγχωνεύσεων / αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. ‘Οπως οι τράπεζες και τα Σ.Π.Ε. διέρχονται τη φάση της αναδιάρθρωσης, σειρά φαίνεται ότι θα πάρουν και τα Δημοτικά / Κοινοτικά Συμβούλια. Η κατάργηση / ενοποίηση αρκετών Δήμων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη όπως δεδομένη πρέπει να είναι και η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα ακίνητα από το ΤΕΠ [Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων] και τους Δήμους / Κοινοτικά Συμβούλια. Δεν φτάνει ο δεκαπλασιασμός της φορολογίας αυτής κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει και διπλή φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα αφού οι Δήμοι / Κοινοτικά Συμβούλια συνεχίζουν να φορολογούν με Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Περαιτέρω αναφέρεται ρητώς από τη Δανειακή Σύμβαση [Μνημόνιο] ότι οι φορολογίες των ακινήτων θα πρέπει μέχρι το 2014 να απλουστευθούν και να ενοποιηθούν. Συνεπώς αφού καθορίσουμε το συνολικό ποσό που θα φορολογείται ο τομέας των ακινήτων (Λέγε 60 εκατομμύρια) το ποσό αυτό θα μπορούσε να διανέμεται στους Δήμους και Κοινότητες για να προχωρούν σε αναπτυξιακά έργα.
Αυτό θα είναι και ένα καλό αντιστάθμισμα από την μειωμένη (κατά 12% περίπου) Κρατική χορηγία προς την τοπική αυτοδιοίκηση . Η διαχείριση των κονδυλίων που θα διανέμεται στην τοπική αυτοδιοίκηση θα κρίνεται από τους Δημότες καθορίζοντας έτσι και την επιτυχία / αποτυχία των Δημοτικών / Κοινοτικών Συμβουλίων. Εφόσον η Τοπικές Αρχές έχουν το καθήκον να προσφέρουν υπηρεσίες [αναπτυξιακά έργα, φωτισμό, καθαριότητα, εκδηλώσεις κ.λ.π.] στους κατοίκους και φορολογούμενους ιδιοκτήτες, ας δοθεί η διαχείριση των κονδυλίων του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στην τοπική αυτοδιοίκηση διαμέσου της Κεντρικής Κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο το Κράτος θα καθορίζει το συνολικό ποσό φορολόγησης [ επί της χρήσης και κατοχής] τις ακίνητης ιδιοκτησίας ανά έτος και θα κατανέμει στους Δήμους / Κοινοτικά Συμβούλια το ποσό που τους αναλογεί. Το κάθε Δημοτικό / Κοινοτικό Συμβούλιο θα ξοδεύει τα χρήματα αυτά ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε περιοχής και στη συνέχεια οι Πολίτες θα κρίνουν τις αποφάσεις των τοπικών Αρχών και της διαχείρισης που έχουν διεκπεραιώσει με την εκλογή του Νέου Διοικητικού τους Συμβουλίου. Επιβάλλεται δε η νέα φορολογική βάση να είναι σε σημερινές αξίες (με χαμηλότερα ποσοστά χρεώσεων ανά ακίνητο) για δίκαιο καταμερισμό του φορολογικού πλαισίου.
Είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση με ριζικό επανασχεδιασμό των διαδικασιών επιβολής ενιαίας φορολόγησης διαφορετικά κάθε προσπάθεια αποσπασματικής αντιμετώπισης θα οδηγεί σε στρεβλώσεις και περιπέτειες.