Ήρθε η Ώρα να Αναπτύξουμε Ικανότητες

Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτη του 2013 το υπάρχον οικονομικό μοντέλο της χώρας έχει καταρρεύσει. Η ανεργία έχει ανέλθει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά και από ότι φαίνεται η ζωή δεν θα είναι ξανά ποτέ η ίδια. Μεγαλύτερη έχει σημασία στο πως αντιδρούμε μετά από ότι έγινε και όχι στα γεγονότα καθ’ αυτά. Σκοπός μας είναι να δούμε μια άλλη οπτική γωνιά του πως βλέπαμε την απασχόληση πριν την κρίση και τι μπορεί να γίνει τώρα.
 
Πριν την κρίση και την κατάρρευση του υπάρχοντος μοντέλου οι περισσότεροι από εμάς ψάχναμε να εργοδοτηθούμε στη δημόσια υπηρεσία, σε τράπεζες και σε ημικρατικούς οργανισμούς. Σε αυτούς τους οργανισμούς οι μισθοί ήταν υψηλοί, ο κίνδυνος απόλυσης αμελητέος και οι ώρες εργασίας πολύ λιγότερες από αυτές του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούσαμε να βρούμε εκεί δουλειά. Στον ιδιωτικό τομέα ο κόσμος δούλευε περισσότερες ώρες, με χαμηλότερους μισθούς και χωρίς καμία εξασφάλιση για διατήρηση της εργασίας.
 
Η εργασία ή παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε μορφή είναι στην ουσία μία σύμβαση ή συμφωνία μεταξύ δύο μερών. Στην προ κρίσης εργασιακή κατάσταση στα μυαλά όλων μας, ασυνείδητα ή συνειδητά,  είχε καλλιεργηθεί μια κάπως περίεργη συμφωνία, η οποία είχε ως εξής: Αφού εξασφαλίσω μια καλή δουλειά δεν χρειάζεται να ξαναπροσπαθήσω για κάτι άλλο. Σκεφτείτε το λίγο. Θυμηθείτε τις κουβέντες που ανταλλάζαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου «Έν γίνεται να έβρω μια δουλειά που να κάθουμε τζιαι να πληρώνουμαι»; Στην πράξη είχαμε ξεπεράσει κατά πολύ τις έννοιες των λέξεων αλαζονεία και αγνωμοσύνη και το θεωρούσαμε και φυσιολογικό. Στη συνέχεια όλα κατάρρευσαν. Όταν όμως, για χρόνια ολόκληρα ο ενεργός πληθυσμός μιας χώρας έχει ως σκοπό του να κάθεται και να πληρώνεται η μόνη ικανότητα που επιδιώκει να αναπτύσσει λογικά είναι αυτή της τεμπελιάς και της αποφυγής των ευθυνών.
 
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Έχουμε κι εμείς την επιλογή να αλλάξουμε σήμερα ή σε βάθος χρόνου στο πως συμμετέχουμε στην αγορά. Πλέον, η αγορά ζητά να παράγουμε πραγματικό έργο στην βάση ικανοτήτων. Αν θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην οικονομία του τόπου η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι απαραίτητη. Επενδύουμε στον εαυτό μας να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες και τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και παράγουμε πραγματικό έργο. Άρα, η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι μια μορφή επένδυσης. Είναι γνώση, η οποία θα είναι πάντα μαζί σου. 
 
«Η λύση ενός προβλήματος δεν μπορεί να προέλθει από τον ίδιο τρόπο σκέψης που το δημιούργησε», είχε πει ο Άινσταιν. Έτσι και στη ζωή μας, δεν είναι τα προβλήματα της ζωής που λύνονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να σκεφτούμε νέες λύσεις που να μας ανυψώνουν αν μη τι άλλο το ηθικό και να βρούμε τη δύναμη, την εσωτερική μας δύναμη να προχωρήσουμε με τις δυσκολίες της ζωής. 
 
Το πρόγραμμα Project Empowerment δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί σε βοηθά να αναγνωρίσεις τις δυνάμεις και τα ταλέντα σου. Σε βοηθά επίσης, να εντοπίσεις τις προσωπικές σου σκέψεις και απόψεις που επηρεάζουν αρνητικά και καθημερινά το πως βιώνεις το περιβάλλον γύρω σου. Σου δίνει τη δύναμη που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο εσωτερικό ή εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις τη ζωή σου όπως πραγματικά επιθυμείς. 
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας  http://www.projectempowermentcy.com/.
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;