Powered by

BNP Paribas: Τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα

Τα χειρότερα έχουν περάσει για το ελληνικό ΑΕΠ, εκτιμά η BNP Paribas σε έκθεσή της. Όπως σημειώνει, τα προσεχή τρίμηνα αναμένεται επιβράδυνση της ύφεσης κάτι που αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Εντούτοις, απίθανη θεωρείται η αύξηση του ΑΕΠ πριν από το 2014.
 
Η οικονομία δρέπει τώρα τους καρπούς της απομάκρυνσης των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και της εκταμίευσης των κεφαλαίων διάσωσης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω εξισορρόπηση. Η δημοσιονομική προσαρμογή και ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων, θα παραμείνουν οι δύο παράγοντες που θα επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα. Η εσωτερική ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται, ωστόσο οι εμπορικές συναλλαγές πιθανότατα θα παρέχουν κάποια αντιστάθμιση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας. Απομένουν ωστόσο, πολλά να γίνουν σε ό,τι αφορά την αύξηση των εξαγωγών.
 
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να «αλώνουν» τη σφιχτή δομή του εργασιακού περιβάλλοντος και αυτό αντανακλάται στη μείωση των τιμών καταναλωτή. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, λέει ο οίκος, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κατά 2,3% κατά μ.ο. το 2013 και κατά 1,5% το 2014.  
 
Σε ό,τι αφορά στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, η BNP εκτιμά ότι θα είναι απαραίτητη, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τρόικα, με το επιχείρημα ότι πέτυχε – μικρό έστω – πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 – έναν χρόνο πριν από τον στόχο.   
 
Σε ό,τι αφορά όμως τις πιο μόνιμες λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του επίσημου τομέα στην απομείωση του χρέους ή η επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το 2016 δεν μπορούν να προβλεφθούν βραχυπρόθεσμα. Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καταλήγει ο οίκος, θα πρέπει να περιμένουν, καθώς αναμένονται και οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2014.
 
Πηγή: www.protothema.gr
 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής